– Det er på tide at en kunstner ble involvert i Sjakk-OL. Slik jeg ser det er det kortere vei fra sjakk til kunst enn til idrett, sier Reddy til iTromsø.

Reddymade

I den forbindelse drar han fram Marcel Duchamp (1887–1968) som gikk fra å være en toneangivende samtidskunstner til å spille sjakk på heltid.

– Duchamp var den som etablerte det kunstneriske begrepet Readymade, og selv kaller jeg mine verker for Reddymade, så jeg føler en viss forbindelse til ham, sier Reddy.

Hans forbindelse til Sjakk-OL startet etter at han lyttet til et råd fra en aktiv sjakkspiller om at han burde ta kontakt med ledelsen bak arrangementet.

– Etter hvert ble jeg sugd inn som offisiell kunstner til Sjakk-OL, og siden har det bare ballet på seg. Nå har vi mange prosjekter vi gjerne vil fullføre i den perioden Sjakk-OL arrangeres.

Reddy har også mottatt et stipend på 250.000 kroner fra Kulturnæringsstiftelsen.

Drodler

– Jeg er takknemlig for at stiftelsen støtter opp om prosjektet, men penger har aldri vært drivkraften min som kunstner. Det viktigste er at kunsten min gir meg selv og andre glede, sier Reddy.

Reddys kunstneriske medium er først og fremst tegning.

– Jeg er kanskje mest kjent for en slags drodleteknikk hvor tegningen oppstår i frie assosiasjoner etter hvert som jeg tegner, forklarer Reddy.

Kunstinteressen

Selv om det kan høres lett ut, har Reddys stil utviklet seg over flere år.

– Teknikken kan sammenlignes med jamming i musikken, hvor en låt blir til i samspill med andre, sier Reddy.

Kunstinteressen våknet tidlig hos den unge Chris Reddy som vokste opp på Elverhøy.

– I det området var nok av transformatorbokser som vi har pyntet på, ler Reddy.

Hans første kunstneriske fascinasjon var graffiti, og han hadde sitt eget ”crew”, TAC Team, som han laget kunst sammen med.

– Vi tagget ikke, men lagde større verker med massevis av farger og figurer.

Enkelte av disse skal ha stått i over 20 år. Nå ser Reddy fram til å komme ”hjem” for å sette sitt visuelle preg på det største arrangementet som holdes i byen i år.

– Alt er naturlig nok ikke klart ennå, men det blir mye action og gøy, lover tidenes første offisielle Sjakk-OL-kunstner.

– Og siden ingen har hatt denne oppgaven før, så er det vel jeg som setter standarden, avslutter han.

Som en del av sitt virke som OL-kunstner har Reddy tegnet sine egne versjoner av sjakkbrikkene. Her er springeren.