Opptaket til høstens studier ved UiT er i full gang, og 5.637 personer har i år Norges arktiske universitet som sitt førstevalg. De aller fleste av disse har fortjent studieplassen de eventuelt får, men UiT avslører også forsøk på juks.

– Det skjedde senest i fjor, da vi oppdaget to forsøk på dokumentforfalskning ved opptak. Søkerne hadde forfalsket karakterutskriften sin, sier seksjonssjef for studieinformasjon og opptak, Joakim Bakkevold.

Politianmeldt

De to søkerne hadde tatt videregående opplæring i Norge, og sendt søknader til flere norske utdanningsinstitusjoner. UiT ble varslet fra sine samarbeidsinstitusjoner og luket effektivt ut de to aktuelle søkerne.

– De ble politianmeldt og fikk karenstid. Det vil si at de nektes opptak ved UiT i ett år, sier Bakkevold.

Bedret karakterene

De to studentene hadde søkt opptak til enkeltemner ved helsevitenskapelig fakultet. Forfalskningen besto i at karakterne var endret til det bedre. Men ifølge Bakkevold var det ikke et veldig godt forsøk.

– Nei, det vil jeg ikke si at det var. Vi har rutiner for å verifisere dokumenter, og i disse tilfellene var flere ting som gjorde at man fattet mistanke - ikke bare karakterene, sier han.

UiT har, i likhet med andre universiteter i landet, et spesielt fokus på utenlandske studenter. Ifølge Dagens Næringsliv har Universitetet i Oslo fått tilsendt vitnemål søkere fra universiteter som ikke eksisterer.

– Slike saker har vi ikke hatt hos oss, men det er et kjent problem i sektoren. Derfor er det viktig å få verifisert utdanning fra utlandet, sier Bakkevold.

Følger opp tips

Ved Uit blir alle forsøk på dokumentfalsk politianmeldt. Hvilke konsekvenser det får er det påtalemyndigheten som avgjør, men slike saker har endt med fengselsstraff. Bakkevoll mener gode rutiner gjør det vanskelig å komme unna.

– I tillegg til at vi siler ut ved opptak, følger vi opp dersom vi får tips om studenter som allerede er tatt opp. Det skal ikke være mulig å jukse seg inn på universitetet, sier han.