I et leserinnlegg som ble publisert onsdag 25. juni skriver Ingrid Nordmark, at samer ikke er Norges urfolk. På regjeringens nettside, står derimot det motsatte og hennes definisjon av urfolk er en annen enn den på regjeringens nettside.

– Det er så mye som er feil i det leserinnlegget og jeg reagerer på at det i det hele tatt har kommet på trykk i avisa. At hun for eksempel skriver at samene på 1800-tallet ble definert som et fremmed folkeslag er feil. Selv om noen mente det, har det ingenting å gjøre med det offisielle synet på samene, sier Susann Funderud Skogvang, førsteamanuensis ved juridisk fakultet, og leder for forskergruppe for same- og urfolksrett.

Feilinformasjon

Blant annet skriver Nordmark at årsaken til at samer har fått en status som ”urfolk” i Norge, er et resultat av en politisk prosess og at svenske, finske og russiske myndigheter ikke definerer samer i deres land som urfolk. Også dette er blant feilene Skogvang finner i teksten.

– Alle de landene definerer samene som urfolk, så hvor hun har hentet den informasjonen fra aner jeg ikke.

Også det Nordmark skriver om at det er en etnisk betingelse for å skrive seg inn samemanntallet er unøyaktig. I sameloven ligger følgende ”kriterier” til grunn for å melde seg inn; At man har samisk som hjemmespråk, eller har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller er barn av person som står eller har stått i samemanntallet. Også adoptivbarn kan innlemmes.

– Om vedkommende hadde eksempelvis skrevet at hun mente at samene ikke bør være Norges urbefolkning så hadde det vært greit, jeg har stor respekt for dem som er uenig i norsk samepolitikk. Men det er oppsiktsvekkende at hun kommer med så mye feilinformasjon, uten at det oppnevnes som meningsytringer, sier Skogvang.

Baserer seg på fordommer

Videre sier Skogvang at samene er anerkjent som urfolk av både lovgiver, regjering og domstolen.

– Regjeringen har også uttalt det i forbindelse med vedtakelsen av FNs erklæring om urfolks rettigheter for at norsk samepolitikk er i samsvar med erklæringen.

Også punktet hvor Nordmark skriver at sameland utgjør 40 prosent av Norges landareal er feil.

– Det er foreløpig ikke anerkjent noen samiske eiendomsrettigheter i Finnmark etter at Finnmarkskommisjonen har kartlagt fire felt, så dette vet jeg ikke hvor kommer fra.

Nordmark titulerer seg selv som adjunkt med tilleggsutdanningen, og jobber som lærer i Harstad. Skogvang reagerer sterkt på at hun bruker stillingstittelen sin i teksten.

– Det hun har skrevet baserer seg på fordommer og ikke på kunnskap. Det er fortsatt veldig mange fordommer og dette er med på å underbygge disse.

iTromsø forsøkte å komme i kontakt med Ingrid Nordmark uten å lykkes.