De tre mennene har sittet fengslet i Kaunas i Litauen siden sommeren 2012, da de ble tatt med 866 ulovlige piller utenfor et kjøpesenter i byen. Da dommen kom i går var det gått nøyaktig to år siden pågripelsen.

I dag har domstolen I Kaunas avgjort at alle de tre nordmennene må fire år og seks måneder i fengsel for å ha oppbevaring av et større kvantum reseptbelagte tabletter.

Kan overføres

- Vi er kjent med at det falt en dom i går, men venter fortsatt på en offisiell oversendelse av dommen til Norges ambassade i Litauen, sier pressekontakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet.

Les også: Faren til Tromsømann: - Jeg ser på det som en halv seier

Beskjeden fra Litauen er at dommen skal være på 4 år og seks måneder for alle de tre siktede. Det betyr at dommen i utgangspunktet er lang nok til å innlede soningsoverføring til Norge.

- De tre er orientert om at det vil bli inngått en bilateral avtale mellom Norge og Litauen om soningsoverføring, som trer i kraft i juli, sier Salvesen.

iTromsø har tidligere skrevet om avtalen, som skal sikre raskere saksbehandling og effektiv soningsoverføring mellom de to landene. De tre nordmennene er imidlertid ikke avhengig av en slik avtale, da det allerede gjennom europakonvensjonen for overføring av domfelte finnes et slikt avtaleverk.

Vil til Norge

Advokaten til den ene av de siktede, Vytenis Gubavicius, sier tiden de tre har tilbragt i varetekt i Kaunas vil trekkes fra dommen, slik at 2 og et halvt år gjenstår.

Han nå vil ta prosessen steg for steg gjennom det litauiske rettssystemet, for å sikre sin klient soningsoverføring til Norge.

- Vi tar ett skritt av gangen, og så snart vi har fått sett på dommen, vil vi ta kontakt med den norske ambassaden og litauiske myndigheter. Vi håper å få gjennomført en soningsoverføring til Norge så snart det lar seg gjøre, sier han.

Normalt vil en straffedømt bli flyttet fra varetektsfengselet i Kaunas til et åpent litauisk fengsel når det foreligger dom. Forsvarereren vet foreløpig ikke om de tre vil bli flyttet, og hvor de i så tilfelle skal starte soningen.

Ikke streng

Han anser imidlertid ikke straffen som spesielt streng, da aktor ba om 11 års fengsel for alle de tre nordmennene.

- Det er vanlig for slike forbrytelser i Litauen, sier Gubavicius. Han legger til at det er forskjell på straffeutmålingen i Norge og Litauen, og at de tre etter soningsoverføring kan bli løslatt i Norge.

- Jeg kjenner ikke norsk lov veldig godt, men jeg tror det er muligheter for at dommen vil bli redusert etter overføring til Norge. Det er også mulig at de faktisk vil bli løslatt når det norske rettsapparatet behandler saken, sier han.

Setter frist

Gubavicius ser det imidlertid som positivt at Norge og Litauen i løpet av neste måned skal undertegne en avtale som effektiviserer soningsoverføringen mellom landene.

iTromsø skrev i april om avtalen, som forplikter begge land til raskere saksbehandling.

- Hensikten med den er bare at det skal skje raskere ved å sette frister for saksbehandlingen. Den gir også en større forpliktelse mellom partene til å ta imot straffedømte for soning i hjemlandet, uttalte direktør i kriminalomsorgsavdelingen i justis – og beredskapsdepartementet, Sissel Kofoed til iTromsø i aprill.

iTromsø oppdaterer saken!