På kjøkkenet på Rica Ishavshotell er det høy temperatur. Kjendiskokk og europeisk mester under Bocuse d’Or Europa, Geir Skeie, står og lærer bort fire forskjellige retter til ”Kjøkkensjefen” og Rica, som står for maten til årets Buktafestival. Han er leid inn av Norges sjømatråd for å inspirere med fire sjømatoppskrifter som kan brukes av festivaler over hele landet – og da aller først Buktafestivalen, som går av stabelen om tre uker.

Blåskjell

– Jeg synes det er veldig gøy og spennende å få muligheten til å lage alternativ festivalmat. Jeg liker både sjømat og festivaler, men ofte er det jo slik at maten man får servert ikke er spesielt god. Derfor er det fint at man kan bidra til å heve standarden og servere ordentlig sjømat på festivalen, sier Skeie.

Superkokken disket opp med middelhavsinspirert torskesalat, en indiskinspirert laksewrap, blomkålsuppe med makrell og blåskjell ”thai style”.

– Det viktigste er jo at man lager noe som er lett å gjøre klart på forhånd og som man raskt kan tilberede under små forhold, sier Skeie.

Steven Carlyle hos ”Kjøkkensjefen” er med å lage mat under festivalen. Han synes kurset var inspirerende.

– Vi må nok kanskje improvisere litt mer, men eksempelvis blåskjell er definitivt noe jeg kunne tenke meg å ha med. Her får man jo nye ideer og tanker, slik at man kan finne på nye vrier til årets festival. I neste uke skal vi sette oss ned og se på menyen, så da er det godt mulig at den blir inspirert av dette kurset, sier Carlyle.

”Spartanske forhold”

Siden 2006 har Sjømatrådet samarbeidet med Buktafestivalen om maten. Det har blant annet resultert i gjengangeren ”Fesk og potedes”. Selv om det muligens kommer nye retter på menyen, vil nok den bli værende.

– Vi kommer ikke til å fjerne den med det første, det er jo tross alt veldig mange som liker den, sier produsent Egil Damsgård i Buktafestivalen.

Sara Møllebakken hos Sjømatrådet opplever at det over hele landet er en økende interesse for å sette sjømat på festivalprogrammet.

– Det er derfor vi hentet inn Geir Skeie, slik at han kan komme ideer som vi kan inspirere andre med. I tillegg er rettene lagt opp slik at de kan serveres under ”spartanske” forhold, forklarer Møllebakken.

Damsgård er glad for samarbeidet, og mener at det kan bidra til å gi staben og publikummere bedre og mer næringsrik mat under festivalen.

– Det er helt i tråd med vår profil, med øl, sjømat og god musikk. Og mat er viktig for en god opplevelse, sier Damsgård.

FULLT FOKUS: Geir Skeie har mye erfaring og har vunnet en rekke kokkekonkurranser, her er han sammen med Egil Damsgård, produsent i Buktafestivalen. Foto: Marius Fiskum/Norges sjømatråd Foto: Marius Fiskum/Norges sjømatråd