Restauranten El Bulli som lå utenfor byen Roses i Catalonia i Spania ble kåret til verdens beste restaurant av magasinet Restaurant i 2002, 2006, 2007, 2008 og 2009 og hadde tre stjerner i Michelin-guiden. De var stor innenfor det som kalles ”molekylær gastronomi” og var åpen kun deler av året.

Likevel stengte restauranten dørene i 2011 på tross av sin store suksess. En av dem som jobbet på restauranten var kokk Carlos Pineda. Han jobbet der fra 2006 til 2009, og har også jobbet på topprestauranter i New York og Amsterdam. De siste to årene har han likevel vært i Norge og jobbet i Moss.

Les også: "Norsk stjernekokk lager festivalmaten"

Elsker naturen

I mai kom han til Tromsø og skal nå bidra til å revitalisere tapasrestauranten Presis.

– Det var utrolig lærerikt å jobbe på El Bulli, men der skulle alt være 125 prosent perfekt. Jeg husker at en av sjefene mine pleide å spørre om jeg mente tallerken hadde jeg klargjort var bra nok, da jeg svarte ja kastet han tallerkenen i gulvet og sa ”den var ikke perfekt nok”, forteller Carlos Pineda.

Les også: "Mye hardt arbeid og rett fokus"

Pineda kommer fra opprinnelig fra Barcelona, men flyttet til Moss for et par år siden. I mai kom han til Tromsø etter at Åge Heimland, som eier Presis fikk tips om Carlos fra en tidligere kollega.

– Siden jeg var liten har jeg alltid hatt lyst til å bo på et sted som dette. I tillegg elsker jeg naturen og nordlyset. Egentlig skulle jeg flyttet til USA nå, men da jeg fikk tilbudet om å jobbe her kunne jeg ikke si nei, sier Pineda.

– Spiser med øynene

Han har allerede begynt å fornye de rettene som står på menyen og gjør det lille ekstra med hver rett. I august skal han ha en helt ny meny klar og han er opptatt av å gjøre det så bra som mulig.

Les også: "Her får du byens billigste utepils"

– Noe av det jeg allerede har begynt å jobbe med på de rettene som står på menyen er presentasjonen. Man spiser aller først med øynene, så det er viktig at det ser fint og delikat ut, i tillegg til at det selvfølgelig skal smake godt, sier Pineda.

Men det blir nok ikke noen molekylær gastronomi med det første på Presis.

– Jeg synes det er deilig å jobbe med mat og få muligheten til å lage den og se hvordan folk opplever den. På El Bulli følte jeg meg ofte mer som en kjemiker enn en kokk, dette er jo et mye mer avslappet sted, hvor folk kommer for å kose seg og ta seg en matbit, sier Pineda.

Nye impulser

Daglig leder i Circa AS, Øivind Sjøvoll og Torgeir Åsmo, avdelingsleder for Sånn og styremedlem i Circa AS er veldig glad for at de har fått Pineda i hus.

– Vi har kommet så lang vi kunne med de forutsetningene vi har. Derfor er det fint at vi nå får et friskt pust som kan gi ny giv til restauranten, sier Sjøvoll.

Åsmo mener Pineda byr på nye ideer og impulser.

– Han gjør sin vri på ting og har sin egen måte å jobbe på. Han er utrolig dyktig og kommer nok til å gjøre mange endringer i riktig retninger for Presis, sier Åsmo.

Foto: Marius Fiskum SKAL FÅ NYTT KJØKKEN: Ny kjøkkensjef betyr nytt kjøkken . Presis skal i tillegg til å oppgradere menyen også oppgradere kjøkkenet. Her er Pineda i aksjon. Foto: Marius Fiskum