Vi beveger oss til grensetraktene mellom USA og Mexico. Her finner vi opprinnelsen til den ultimate fredagkskosen for nordmenn – tacoen. Men taco er bare en del av texmex-kjøkkenet - som baserer seg på chili, tomater, mais, bønner, poteter og andre lokale grønnsaker – samt oksekjøtt og kylling.

Dette er en oppskrift som burde passe nordmenn som hånd i hanske – hamburgere med ”taco-krydder”.

Tex-mexburgere

500 gr karbonadedeig

1/2 finhakket løk

5 cm finhakket rød chili

2 ss finhakket jalapeño

2 fedd knust hvitløk

salt, pepper og spisskum

Blant kjøttet med alle de andre ingrediensene. Form fire boller som du flater ut med hjelp av en kniv eller stekespade. Ha gjerne litt vann på hakkefjøla så løsner burgerne lettere. Grill eller stek noen minutter på hver side.

DESSERTSUGEN? Søte, sure sommerfristelser

Legg en skive amerikansk cheddar på topplokket på fire hamburgerbrød. Rist hamburgerbrødene (også underdelene) i ovn slik at osten smelter og brødene får farge.

Dekk underdelen av burgerbrødet med salat, rødløkskiver, salsa (eks. vis tacosaus). Legg burgeren oppå og legg en skikkelig dash med guacamole på toppen.

Guacamole

2 modne avokado

(Ev. litt FINHAKKET løk og tomatkjøtt)

2 fedd presset hvitløk

2 cm finhakket rød chili

Lime, litt olje, salt, pepper og sukker.

ANDRE GRILLTIPS: - Alt kan grilles!

Mos avokadokjøttet med gaffel. Blant inn resten av ingrediensene og rør godt. Smak på røren – det skal være en god balanse mellom syrlig, søtt og sterkt. Dekk med plastfolie og la stå i kjøleskapet til servering.

Grillede tilbehør

2 kokte STORE poteter

2 bifftomater

2 maiskolber

Skjær potetene på langs og pensle dem lett med en god olje som tåler varme.

Del tomatene og maiskolbene i to og pensle med samme olje.

Legg på grill og la dem få fin farge. Om man vil kan man drysse cayennepepper over de grillede grønnsakene etterpå. Gir et flott ”bitt” til tilbehøret.

MER GRØNNSAKER? Supre sommersalater

Selvfølgelig drikker vi lyst meksikansk eller amerikansk øl til maten – eks. vis Sol, Corona eller Lone Star.

Vil man ha vin vil en fruktig og fin Zinfandel passe veldig godt – eks. vis Edmeades (varenr. 5276601).

Enjoy Your meal!

STERKT: Det er mye smak i disse texmex-burgerne – chili, jalapeños, hvitløk, løk og krydder. Man kan bruke mindre om man vil. Foto: Christer Pedersen
MIXED: Forskjellige lekkerheter på grillen. Tomater, poteter, maiskolber og burgere. Foto: Christer Pedersen
GUACAMOLE: Det er veldig enkelt å lage guacamole. Dette er hovedingrediensene – avokado, chili, hvitløk, lime og olje. Foto: Christer Pedersen