En av elevene, Morten Hansen, har gjort cruiseskip-kaptein av seg, og hadde bydd sine klassekamerater på kaffe, kaker og vin om bord på det 230 meter lange og 53 meter høye skipet.

Skipet lå i dag til havn i Breivika, fylt med 1.037 tyske, østerriske og sveitsiske turister, og kaptein Hansen er glad for at flere av klassekameratene tok seg tid til å komme på besøk:

– Det er fantastisk å se de igjen, vi vokste alle sammen opp nesten i den samme gata, sier han.

De gamle vennene fikk omvisning om bord på skipet, og flere av dem uttrykte stor begeistring over å se Hansen igjen for første gang siden ungdomsskolen.  Praten gikk løst og høylytt, og flere ymtet frempå om det var på ”Artania” de burde feire 40-årsjubileum om to år.

Nina Pettersen forteller at de fikk invitasjonen for et par måneder siden via Facebook, og at de var snare om å takke ja til den eksklusive innbydelsen.

– De av oss som er i byen, møtes jevnlig, forteller hun.

Berømt i Tyskland

Kaptein Hansen er en stjerne i Tyskland, etter at TV-kanalen ARD har fulgt kaptein, passasjerer og mannskap over flere sesonger gjennom dokudrama-serien "Verrückt nach Meer", som løst oversatt betyr "Gal etter havet". Han har også en Facebook-side med flere tusen tysktalende fans.

– Jeg og Wenche Myhre er godt kjent i Tyskland, sier Hansen spøkefullt.

I serien følger TV-crewet Hansen gjennom daglige rutiner, som for eksempel den personlige oppfølgingen han gir cruisegjestene sine. De har også fått med mer eksotiske opplevelser:

– Jeg har hoppet i fallskjerm, samt syklet på både Grønland og Hawaii, forteller kapteinen.

En villstyring

I møtet mellom de gamle klassekameratene ble det rom for mye mimring, og det kom fram at kapteinen hadde vært litt av en villstyring i sine yngre dager.

– Hadde du trodd at Morten skulle ende opp som kaptein på et cruiseskip?

– Nei, kjære deg! Han var alltid en buldrer som gav læreren gråe hår, svarer Nina Skogstad kontant.

Hansen vedkjenner seg å ha vært en villstyring i barndommen, men det er vanskelig å nekte for at han har kommet seg opp og fram i livet.

– Det ble jo menneske av meg også, konstaterer han.

Lang karriere til sjøs

Hansen startet karrieren som dekksgutt ombord på lokalbåten "MS Tussøy" i 1974. Derfra gikk turen til sjøgutteskolen i Kristiansand, før han reiste til sjøs. Han returnerte til Tromsø for å gå på Tromsø Maritime Skole i 1981-1982, og igjen på skipperskolen i 1993-1994.

Han forteller at han har jobbet på cruiseskip i 25 år, og som skipper i 11 av de. Han har flere ganger anløpt Tromsø med cruiseskipet "Albatross", men dette er første gang han legger til kai med "Artania".

Skipet er så stort at han må velge ei annen innseilingsrute enn han før har gjort.

– Da jeg seilte inn i dag, seilte jeg forbi Håja. Det var første gang siden jeg jobbet på lokalbåten i 1974, forteller han.

Fra Tromsø går nå turen nordover til Svalbard, før de igjen setter kursen sørover.

Gamle klassekamerater, fra venstre: Randi Skjelmo, Randi Skjærvik, Turid Larssen, Morten Hansen, Børge Martinussen, Britt Sandvik, Unni Kristoffersen, Nina Skogstad, Nina Pettersen og Lisbeth Hansen. Foto: Pia Engman