Det er TV2 som melder at tromsøfirmaet ArcticZymes har lyktes med en spesiell prosess som involverer arktiske reker. Det kan hjelpe til med å få en ren DNA-profil fra mannen i forbindelse med en voldtektsetterforskning.

Vaskes bort

I dag er det nemlig ofte vanskelig å analysere de biologiske sporene etter en voldtekt. Årsaken er at prøvene som tas etter en voldtekt ofte inneholder en blanding av celler fra den voldtatte i tillegg til sædceller fra mannen.

Gunn-Hege Olsen, førsteamanuensis og forskningsleder ved Rettsgenetisk senter i Tromsø, sier til TV2 at den metoden som brukes i dag medfører at sædcellen skylles mange ganger for å skille mannens DNA fra voldtektsofferet.

- Som et resultatet kan man være uheldig å vaske bort også sædcellen, som er viktig bevismateriale, sier Olsen.

Isolerer enzymet

Men ved å utnytte et enzym som finnes i arktiske reker - og bare der - har tromsøfirmaet ArcticZymes klart å kvalitetssikre denne prosessen.

– I begynnelsen isolerte vi enzymet fra reketinevann. Når man heller vann over reker som er tint, settes en prosess i gang som frigjør enzymet vi er på jakt etter. I dag gjør vi det mer effektivt, ved å kopiere egenskapene vi er på jakt etter, forklarer Morten Elde i ArcticZymes overfor TV2.

Gunn-Hege Olsen tror metoden gir dem bedre sjanser til å få en ren DN-profil og mener i neste omgang at DNA-bevis vil stå sterkere i retten.