Vi har alle vært der; på stranda eller fjellet og ant fred og ingen fare. Men samtidig med at temperaturen stiger og klærne forsvinner, våkner blodtørsten i klegg og blinding til liv.

– På grunn av varmen er det skikkelig sesong for disse nå. De er nyklekte, har paret seg og må nå ha blod for å legge egg, forteller Arne C. Nilssen, professor i entomologi – eller insekter på godt norsk.

Tortur

Han er over gjennomsnittlig interessert i insekter, men selv Nilssen må medgi at det kan bli for mye av det gode.

– Å gå på fjellet nå kan være tortur. Jeg var selv ute en tur i går, og drepte sikkert 30 klegg på et øyeblikk. De er så innpåslitne nå og er ute etter blod. De spiser ikke særlig annet, forteller han.

Klegg og blinding tilhører samme insektfamilie. Blinding og regnklegg er små klegger. Og i motsetning til andre flygende blodsugere, er det ikke mye som hjelper mot disse.

– Myggmidler kan hjelpe litt, men ikke veldig mye. Man må rett og slett kle på seg dersom man skal være på steder med mye klegg, sier han.

Og alle som har blitt bitt av klegg vet at det gjør vondt. Det kommer av den sakselignende munnen den bruker for å klippe opp huden for å drikke blod fra det åpne såret.

Mygg

Sammenlignet med kleggen, blir myggen nesten for harmløs å regne. Men også den kan være til irritasjon. Ferske myggbitt kan som kjent klø noe innmari.

– Myggen har kommet, men om det blir mye eller lite er for tidlig å si. Det var tørt i vår, så det er mulig det ikke blir så mye mygg.

Myggen er nemlig avhengig av smeltevannspytter for at eggene som ble lagt i fjor skal klekkes.

Også for disse er forplantningssesongen i gang.

– Denne kan vare ganske lenge. Den begynner først i lavlandet, og noen uker senere i høyden. Og så er det jo flere arter.

Heldigvis har vi effektive midler mot innpåsliten mygg. Men man skal være litt påpasselig med slikt, mener Nilssen.

– Midlene er ganske effektive, men man skal ikke bruke for mye av slikt. Det er jo gift, og man kan bli kvalm. Man skal være særlig forsiktig med barn. Da er det bedre å kle på dem eller bruke myggnetting.

Høysesong

For en insektforsker er sommeren høysesong. Nilssen har også latt seg fascinere av den store mengden lauvmakk vi har her i Tromsø i år igjen.

– Det er tredje året på rad nå vi har mye lauvmakk. Det er uvanlig med så kraftige angrep tre år på rad. Vanligvis går de på bjørk, men vi ser den nå også på vier og hageplanter. Men nå er den nesten fullvoksen. Med denne varmen går de under bakken om en uke. Der går de gjennom puppestadiet før de kommer tilbake som møll rundt utelysene i august og september.

INSEKTEKSPERT: Professor Arne C. Nilsen har dedikert livet sitt til insekter, men selv han kan få nok av den blodtørstige kleggen som svermer for tiden. Foto: Aleksander Tokle Foto: Aleksander Tokle