– Dette er byens beste tomt, sier Øyvind Hilmarsen da han går på det som blir kommunens eiendom på Sør-Tromsøya.

I 2011 og 2012 ble mesteparten av turstien på Sydspissen klar – men et område manglet. Der ville ikke grunneier at kommunen skulle utarbeide tursti – men nå, etter ti år, har kommunen og grunneier kommet til enighet om den omdiskuterte tomten.

– Fornøyd

– Da jeg kom hit var det ingenting her. Det har vært en lang vei hit, og jeg er nå fornøyd, sier grunneier Kyrre Løvoll.

For 1,5 millioner kroner kjøpte Tromsø kommune eiendommen fra Løvoll. I mai startet kommunen og grunneier arbeidet med å finne en endelig løsning – og det klarte de. Det er både kommunen og grunneier glad for, og nå vil de bare se fremover.

– Sydspissen og Telegrafbukta er populære områder. Det blir tursti hele veien rundt, og det er veldig gledelig at vi endelig har fått det til, sier Øyvind Hilmarsen.

Hittil har stien bare vært opparbeidet fram til Løvolls eiendom. Til høsten skal også dette området være ferdig opparbeidet, slik at stien går hele veien rundt Sydspissen.

– Jeg har følt at folket har synes vi har vært vanskelig. Men vi har kommet fram til en frivillig løsning nå, så dette er en gledelig dag, sier Yngve B. Lyngh som har representert grunneier i saken.

Bra for helsa

Stien, som har plass til både rullestol og barnevogn, mener Kristoffer Kanestrøm er viktig for folkehelsen.

– Det legges til rette for at folk skal ta i bruk grøntområder. Og dette er et flott område, sier Kanestrøm og legger til:

– Det er bra for å få folk til å komme ut og røre på seg.

Med denne stien skal man kunne gå fra Lanesbukta til Telegrafbukta langs havet. Men bare om sommeren – stien skal verken lyssettes eller brøytes om vinteren.

Populære tiltak

Det er Tromsømarkaprosjektet som står i regi av turstien. I 2012 fikk også strekningen Charlottenlund til Skibrua en kvalitetsheving, og Hilmarsen merker en positiv respons på dette.

– Det er veldig populært når små tiltak som dette blir gjort. Det så vi når vi oppgraderte lysløypa, sier Øyvind Hilmarsen.

NY EIER: Dette er ikke lengre privat eiendom – nå er Tromsø kommune ny grunneier, og turstien på sørøya kan ferdigstilles. Foto: LINN BLOMKVIST