Svein Bjørndal fra Halvors Tradisjonsfisk har stått ute på terrassen til Norges Sjømatråd en god stund. To gassgriller står og oser, og under lokket skjuler det seg 25 porsjonsstykker utvannet klippfisk som har godgjort seg på grillrista i en halvtimes tid.

– Det er ikke vanskelig å grille klippfisk – det eneste som trengs er litt tålmodighet, sier Bjørndal.

På spørsmål om det ikke blir for salt å ha klippfisk på grillen er svaret et kontant nei.

– Men man kan kanskje vanne ut fisken litt lenger enn man pleier – grillen gir mye smak i seg selv, sier han.

Bjørndal foreslår at man går enkelt til verks når man skal grille den utvannede delikatessen.

Grillet klippfisk

Vann ut klippfisk eller kjøp ferdig utvannet fisk. Del opp i porsjonsstykker.

Pensle begge sidene på hvert stykke med olivenolje som er krydret med eksempelvis hvitløk og chili.

Legg fisken med skinnsiden ned på en varm grillrist. Har du gassgrill senker du varmen og legger på lokk og grill videre i en halvtime.

Har du kulegrill legger du glør på ene siden av grillen, og når du har grillet fisken i et par minutter vrir du rista slik at fisken havner på den kjølige delen. På med lokk – og gjør som med gassgrill.

Etter 25–30 minutter på lav temperatur er fisken ferdig og skinnet løsner fra grillrista.

Pastasalat

Til klippfisken passer det veldig bra med en fyldig salat – som denne som Svein Bjørndal serverte meg.

50 gram penne per person kokes i saltet vann og kjøles.

1 rødløk skives og freses lett i olivenolje

150 gram soltørket tomat kuttes i stykker

15–20 oliven (avhengig av hvor mange som skal spise)

Rucola, feltsalat, babyspinat – bruk salaten du liker best.

15–20 cherrytomater deles

Bland alt sammen i en salatbolle, strø over litt salt og pepper og ringle over litt olivenolje.

Om salaten får stå en stund før servering blir den både mer smaksrik og saftig.

Yoghurtdressing

Bland sammen gresk eller tyrkisk yoghurt med salt, litt sukker og fersk basilikum. Rør rundt og la stå i kjøleskap til servering. Smaker sommer!

I glasset, da?

– Personlig foretrekker jeg rødvin til klippfisk – jeg liker portugisisk vin som er litt mindre kraftig, sier Bjørndal.

Ellers kanskje en hvit alvarinho fra samme land faller i smak – eller kanskje øl.

Bom apetite!

Grillet klippfisk, pastasalat med forskjellige typer salat samt yoghurtdressing.
Klippfisk må ikke få for høy temperatur – da blir den svidd og tørr. Lav temperatur under lokk er det som gjelder.
Det er langt vanligere i Portugal å grille klippfisk – og klippfisk fra Norge er det som ortugiserne vil ha. Foto: Dag Erlandsen