Den siste tiden har det stormet rundt Universitetssykehuset Nord-Norges røntgenavdeling. 20. juni skrev iTromsø om rekrutteringsproblemer og faren for at avdelingen mister utdanningsstatusen den har i dag. I går ble det klart at tre overleger på svært kort tid har valgt å gå fra stillingene sine ved avdelingen – noe avdelingsleder Jan Norum betegnet som udramatisk. Slik oppleves det ikke av Oltmanns og Ingebrigtsen.

– Det er skremmende at ikke ledelsen ser dramatikken i dette, sier overlege Gunnar Oltmanns.

– Forstår ikke alvoret

Overlegen forteller at han kan forstå hvorfor avdelingslederen uttalte seg som han gjorde.

– På en måte skjønner jeg det. Han vil roe ned og dempe, men det er ikke noe heldig fremgangsmåte. De ansatte kan med rette oppfatte det slik at ledelsen ikke forstår alvoret i situasjon, forklarer han.

Noe Ingebrigtsen bekrefter.

– Jeg synes det er veldig rart at de sier det er udramatisk. For oss som er i spesialisering er det bekymringsfullt når folk velger å dra fra avdelingen. Særlig med de rekrutteringsvanskene vi har i dag, sier han.

Mye å gjøre

Ingebrigtsen, som har vært i spesialisering ved avdelingen i to og et halvt år, peker på at avdelingen allerede står i fare for å miste godkjenningsstatusen, da siden overlegene ikke har tid til god supervisjon og veiledning av legene i spesialisering.

– Det viktigste er jo hensynet til pasientene. Overlegenes første prioritet er diagnostikk, men de skal også drive supervisjon, veiledning og undervisning for oss og studentene. Nå blir det altså enda færre som skal utføre de oppgavene. Det er langt fra bra, sier han.

Han understreker at overlegene trår til om assistentlegene ber om hjelp.

– Men vi ser jo at de har alt for å mye å gjøre, og pasientene må komme først, utdyper han.

– Svært alvorlig

Oltmanns bekrefter at overlegene på avdelingen har svært mye å gjøre.

– På abdomengruppen, som jeg jobber i, var vi fire overleger, men vi var sjelden alle på jobb samtidig. Med våre arbeidsoppgaver var det så vidt vi klarte å holde hodet over vannet. Nå forlater en av legene oss – det oppleves for oss som svært dramatisk, sier han.

Ifølge overlegen kan heller ikke legene i gruppen jobbe mer enn de allerede gjør.

– Konsekvensen av dagens arbeidsbelastning er at flere jobber mindre siden de ikke klarer presset. Folk søker seg vekk, slik som Gabriele Engh som ble omtalt i gårsdagens sak. Man går rundt og tenker på hvordan man skal komme seg ut av det hele, medgir han.

Sint og lei seg

Overlegen forteller videre at arbeidsmengden og forholdene ved avdelingen gjør at mange blir demotiverte.

– Grunnet presset kan vi ikke gi pasientene den diagnostikken vi vet vi kan gi. Den følelsen av å vite at vi ikke kan gjøre det vi er i stand til, det er forferdelig slitsomt, sier han.

Oltmanns blir selv lei seg, sint og frustrert over situasjonen.

– Jeg går gjennom hele følelsesregisteret bare på tur til jobb, sier han.

Her får han støtte av Ingebrigtsen.

– Ja, jeg kjenner igjen de følelsene. Vi er jo fagpersoner som ønsker å gi det vi er i stand til, men forholdene legger ikke til rette for det.

I siste instans er konsekvensen av dette, ifølge Oltmanns, at dyktige og svært kompetente folk slutter i jobben.

– Legen som sluttet på min gruppe er uerstattelig. Han hadde mange års fartstid ved avdelingen og en enorm faglig kompetanse. Det er ekstra trist at man vet at personen opplevde det å si opp som hjerteskjærende. Det var ikke noe han ville – det er sterkt å se en voksen mann som ham sitte på avdelingen og gråte, sier han.

Ifølge både Ingebrigtsen og Oltmanns må ledelsen bli flinkere til å ivareta den kompetansen de besitter.

– Det er jo hit man kommer for å lære. Det er her de beste er. Ledelsen burde bli mer lydhør for dem som har vært her ei stund og har kjent ting på kroppen over tid. De var her før situasjonen ble som i dag, og vet at det går an å drive en avdeling hvor ting går rundt, bemerker Ingebrigtsen.

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Marit Einejord, opplyser at avdelingsleder Jan Norum ikke er tilgjengelig for kommentar grunnet ferieavvikling, men forteller at ledelsen, gjennom et godt samarbeid med fylkeslegen, har fokus på de utfordringene som er i avdelingen.