Juli-været var nesten på vei mot nye rekorder og lykkelige tromsøværinger har gått mann av huse for å slikke hver eneste solstråle som skulle komme deres vei. Samtidig er fellesferien i full avvikling og mange har tatt den sedvanlige turen sørover – denne gang for å kjøle seg ned. For blodbanken på UNN er ikke akkurat det godt nytt.

– Jeg vil ikke si at det er noe krise, det er det sjelden at vi opplever. Mangler vi blod, så prøver vi å nå våre blodgivere på telefon eller via sms. Vanligvis løser dette seg greit til slutt, fastslår seksjonsleder i Blodbanken, Bente Aune.

Trenger flere

Likevel er det ingen tvil om at mangelen på blod har gjort arbeidsdagen til de fagansvarlige i blodbanken ekstra vanskelig i sommer. Også tidligere har det vært vanskelig å få nok bloddonorer.

– Vi har vært i noen vanskelige situasjoner. Blant annet da bussulykken i Lavangsdalen inntraff for noen år siden var det stort behov for beredskap i blodprodukter. Sånn sett kan man si at vi aldri får for mange blodgivere i forhold til det som trengs, supplerer Oscar Grøntoft ved Blodbanken.

Bidrar til fellesskapet

Fredrik Lundamo (19) fra Kvaløya er en av dem som har satt av en halvtime til å hjelpe andre. Han sier det gir en god følelse å kunne bidra til fellesskapet og skulle ønske at flere kunne gjøre det samme.

Selv valgte Lundamo å bli blodgiver da hans nærmeste trengte det som mest.

– Jeg fikk en sønn nå i oktober, og da samboeren min trengte en blodoverføring i forbindelse med keisersnitt, tenkte jeg at jeg kunne stikke opp og se om jeg kunne gi. Selv om det var litt tilfeldig med meg, så synes jeg ikke man skulle trenge en unnskyldning for å komme og hjelpe til. De er veldig flinke her og jobben de gjør er veldig viktig, sier 19-åringen.

Livsviktig arbeid

Akkurat det er ikke Oscar Grøntoft uenig i, og kan fortelle at Blodbanken er en av de viktigste avdelingene på hele sykehuset.

– Det er mange behandlinger som krever blod, slik som behandling av kreftpasienter og både akutte og planlagte operasjoner. På grunn av dette vil vi alltid ha behov for mer blod, og uten de flotte blodgiverne våre ville det ikke vært mulig å utføre mange av de oppgavene som vi gjør her på sykehuset, slår Grøntoft fast.

Alle er velkomne

Hva gjelder krav til giverne, finnes det ikke så mange. Man må være mellom 18 og 65 år gammel, og man kan ikke ha hatt kreft tidligere. I tillegg til dette er det visse typer medisiner og autoimmune sykdommer som kan gjøre at blodet ditt ikke kan brukes.

– Vi oppfordrer alle som kan tenke seg å bli blodgivere å kontakte oss. Blodgivning tar cirka en halvtime, og vi kan tilby dagens avis og et eple eller appelsin mens blodet tappes, forteller Grøntoft.