Insektinvasjonen har lagt en kraftig demper på hyttekosen for mange i det fantastiske sommerværet den siste uken. Noen har hatt mer klegg enn andre.

– På det verste har vi nesten ikke klart å være ute, sier Monica Waade til VG.

Hun har hytte ved Skogsfjordvatnet på Ringvassøya nord for Tromsø. Der har hun måttet ta i bruk kraftig skyts for å få bukt med kleggen. Fangsten har blitt 18.000 klegg på én uke!

– Jeg regner med at jeg runder 20.000 klegg om kort tid. Det er helt ekstremt mye klegg her! Vi tror nesten ikke det vi har sett, sier Waade.

Fluepapir

Da kleggen kom måtte hun bruke kreativiteten.

– Vi kjøpte en myggsamler for mygg og knott før sommeren, men da kleggen kom kjøpte jeg også fluesamlepapir som vanligvis brukes på gårder. De fester jeg på gassflasken til myggmaskinen, og der setter kleggen seg fast, sier kleggjegeren.

Det var Nordlys som først omtalte klegg-fangsten.

Waade har talt antall klegg innenfor ti ganger ti centimeter. På det meste har hun talt 70 klegg, mens snittet har ligget på rundt 50.

– Sånn har jeg kommet frem til 18.000 klegg til sammen, sier Waade.

Tråkker dem ihjel

Første gangen hun satte opp fluepapiret måtte hun skifte papir etter bare en time.

– Da var det så fullt av klegg at de satt oppå hverandre, sier Waade.

Papirene med påklistrede klegg har hun samlet i en søppelsekk.

– Det har blitt en hel stabel. På et vis er det ekkelt å drepe så mange klegg. Når jeg skifter papir, sitter kleggen fast, men lever. Så jeg bretter papirene dobbelt og tramper på kleggen så den ikke skal ligge og pines i hjel, sier hun.

Foreldrene hennes har bodd på stedet siden 1965. De kan ikke huske å ha opplevd så mye klegg som i år. Selv for hunden har det blitt for mye.

Aktive i varmen

– Hun er vanligvis veldig leken og elsker å være ute, men hun løper inn igjen så snart hun har vært ute en tur, sier Waade.

Nå håper hun at hytteoppholdet skal bli litt bedre.

– Når har vi fanget såpass mange at det kan ikke være mange igjen. Forhåpentligvis vil det hjelpe på for årene som kommer også, påpeker Waade.

Kleggen blir ekstra aktiv når det blir varmt.

Har man ikke en så fin innretning som Waade på Ringvassøya, er ekspertens råd for å ikke bli stukket av klegg å kle på seg klær.

– De er ute etter bar hud, så hvis man dekker seg til kan man slippe unna. Man kan selvfølgelig slå dem i hjel, men det er til liten nytte fordi de er så mange, sier professor i entomologi, Arne C. Nilssen ved Tromsø Museum til Nordlys.

Trøsten er også at kleggen bare lever én til to uker.

Kella ser på deler av en dagsfangst Foto: Privat
Monica Waade har enorme mengder klegg på hytta si på Ringvassøya. Hun har fanget 18000 på en uke. Foto: Privat