De ferskeste målingene ved Reitan Convenience AS viser at Tromsø ligger under gjennomsnittet når det gjelder nasking.

– Vi tar utgangspunkt i det usynlige svinnet når det kommer til varetellingen, og dette er svært lave tall både sammenlignet med andre Narvesen-butikker, men også når man ser til andre kjeder, sier Ida Håvik, kommunikasjonsrådgiver ved Reitan Convenience.

Ifølge Håvik har det vært en nedgang på 0,5 prosent fra i fjor og at trenden er stadig synkende.

– Landsgjennomsnittet er på 0,87 prosent og i Tromø er det 0,2 prosent. Tallene for ran viser at det er 80 prosent nedgang fra 2010, noe vi er veldig glade for, sier hun.

Les også: Over 200 sykler stjålet i fjor

Ære til kjøpmennene

Regionsjef for region nord, Berit Pedersen, har klare tanker om årsaken til at tallene synker når man kommer nordover.

– Det handler om godt utarbeidede rutiner, skjematikk og stort fokus. Det hele er kjøpmennenes fortjeneste, sier Pedersen.

Ifølge regionsjefen har kjeden to fokusområder; kjøpmannsresultatet og salg.

– Og da må vi også ha fokus på bunnlinjen. Kjøpmennene gjør en formidabel jobb, og det er viktig for oss at de har stålkontroll på butikkene sine, forteller hun.

Les også: Kjøpt og stjålet på samme dag

Merkes i butikkene

Blant tiltakene som gjøres for å forebygge ulike former for nasking er jevnlige møter med erfaringsutveksling og total varetelling opptil flere ganger i året inkludert.

– I tillegg har det noe med måten butikkene er skrudd sammen på – de er åpne og gir god oversikt og kontroll. Det jobbes kontinuerlig for å holde prosentandelen nede, og det at det er en stadig synkende tendens viser at det fungerer, forteller Pedersen.

På Narvesen K1 er det blant kjøpmennene merkbart at det er fokus på butikktyveri.

– Det er hyggelig å vite at tallene er lave, dette er noe vi snakker mye om og jobber mye med, sier kjøpmann Erik Solbakken. Han forteller at en del av arbeidet omhandler systematisk orden og struktur i butikkene.

– Det kan for eksempel være hvordan reolene står. Jeg vil anslå at av det lille som naskes er det magasiner det går mest av, fortsetter Solbakken. Han har jobbet på Narvesen i fire år og ser med glede på at nasking og annen butikktyveri går nedover i byen og nordområdene.

Les også: Tyver ville kjøpe tilbake stjålne dekk

MINST I LANDET: James McDonald er blant de ansatte på Narvesen K1 som finner det svært gledelig at de har minimalt med nasking.