Bygget på Strandveien har tidligere vært undervisningslokaler, for både økonomi- og ingeniørfag. Nå skal det huse de husløse - studenter som kommer til byen uten botilbud.

– Vi vet ikke hvor stort behovet blir, men på Strandveien kan vi få plass til mellom 100 og 120 studenter, sier eiendomsforvalter for kultur og idrettsbygg i Tromsø kommune, Frode Gustavsen.

Les også: Fra seks til 270 studenter

Leier ut bygget

Det er kommunen som eier bygget UiT i en årrekke har leid. Universitetet har i praksis flyttet ut, men i mangel på andre botilbud for nye studenter, vil UiT leie bygget noen måneder ekstra.

– Som vertskommune må vi forsøke å unngå at folk ikke tar studier her i byen, fordi de mangler boplass. Strandveien skal være en midlertidig løsning, sier Gustavsen.

I høstmånedene blir det studentsamskipnaden som disponerer bygget. Eiendomssjef Leif-Tore Hanssen mener det vil dekke behovet.

– Vi kommer til å ta i bruk en del av bygningsmassen, og prøve å samle all overnattingen der, sier han.

Les også: Har 70 madrasser til 1.500 boligløse studenter

Enkle forhold

Bygget er romslig, men har ellers lite å tilby studentene. Det er kun håndvask og toalett- ingen dusj. Det betaler studentene 100 kroner døgnet for.

– Det blir helt enkle forhold, slik vi har hatt på Brannstasjonen og i Åsgårdveien tidligere år, sier Hanssen.

iTromsø har fått innsyn i leieavtalen mellom kommunen og UiT. Leien i Strandveien 8 er på 5.526.778 kroner i året. Med mindre kommunen setter ned leien, vil det bli et solid innhogg i kapitalen samskipnaden skal bruke på nye hybler.

– Nødovernatting koster, det er vår erfaring. I tillegg kommer vakthold, renovasjon, vask og utstyr, sier Hanssen.

- Kan ikke flå folk

Kommunestyrerepresentant Jens Ingvald Olsen (R) mener kommunen bør moderere seg.

– Bygget skal nå leies ut til et helt annet formål enn som et yrkesbygg for undervisning. Nå er det en nødsituasjon, sier Olsen.

Han mener Tromsø kommune må leve etter egen lære - og ikke opptre som hushaier.

– Bygges skal jo rives, så det de tjener på utleie nå er ikke inntekter man regnet med. De bør ikke ta mer enn symbolsk sum - slik at de får dekket dokumenterbare kostnader, sier Olsen.

Les også: Professor: – Nivået på norske studenter en katastrofe

- Vil hjelpe studentene

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) vil drøfte leieavtalen med UiT.

Verken Hilmarsen eller finansbyråd Anne Berit Figenschau (H) kjente tirsdag til planene om å ta i bruk Strandveien 8 til nødovernatting, da saken ikke har vært til politisk behandling.

– Men vi er selvsagt til positiv til å hjelpe samskipnaden - og har hatt folk boende både på Heracleum og på den gamle brannstasjonen tidligere år, sier Hilmarsen.

Når det gjelder videre leie på Strandveien og husleien der, kan ikke Hilmarsen si noe konkret ennå.

– Vi har hatt en avtale med UiT som har leid bygget til undervisning. Vi må gå en runde med dem før vi kan svare på hva leieprisen skal være, sier byrådslederen.

Øyvind Hilmarsen