Universitetssykehuset Nord-Norges Røntgenavdeling står i fare for å miste godkjenningsstatusen, og på kort tid har tre overleger forlatt avdelingen – noe avdelingsledelsen karakteriserte som udramatisk. Situasjonen ved avdelingen vekker nå bekymring på Stortinget.

– I likhet med andre, bekymrer

Dårlig lederskap

Korsberg forventer nå at helseminister Bent Høie (Høyre) følger opp saken overfor Helse Nord.

– Man må få ryddet opp i problemene på avdelingen. Jeg kommer nok til å ha kontakt med helseministeren og vil diskutere forholdene med ham litt over sommeren, sier Korsberg.

Helse Nord har tidligere uttalt at dette er problemer sykehusledelsen selv må ta tak i, og at de har tillit til at det blir gjort.

Det er ikke Korsberg enig i.

– Jeg har registrert det som skjer på avdelingen, og jeg mener Helse Nord kunne vært mer aktive – mer involvert i saken. Det bekymrer meg at de ikke har utvist et litt bedre lederskap, sier han.

Høyere ambisjoner

Korsberg er heller ikke alene om å engste seg for utviklingen ved sykehuset.

– At avdelingen står i fare for å bli nedgradert og at flere har sluttet, tegner et tydelig bilde av at det åpenbart ikke har vært gode arbeidsforhold og arbeidsvilkår på avdelingen, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Gudmundsen forteller at dette er svært alvorlig.

– Avdelingen er en vesentlig del av sykehuset, og bør ha ambisjoner om å være Norges ledende. Her må ledelsen ta tak i situasjonen med høyeste grad av alvor og søke å få ryddet opp i forholdene på en ordentlig måte. De ansatte må føle seg ivaretatt, ressursene må strekke til og rutinene må komme på plass slik at man får sikret den godkjenningsstatusen som sykehuset sammen med universitetet trenger for å drive god utdanning, sier han.

Ikke beroliget

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) uttrykker også stor bekymring for forholdene ved røntgenavdelingen.

– Som ombudsmann for folket i Troms og da også pasientene, har jeg vært bekymret for det som skjer på avdelingen. Den er veldig viktig for det meste som gjøres på UNN, sier han.

Fylkesnes har tidligere uttalt seg kritisk til ledelsen og Helse Nord, da etter 42 overleger sendte bekymringsmelding om sykehusledelsen til Helse Nords styreleder, Bjørn Kaldhol.

– Jeg har etter det vært i et orienteringsmøte med UNN-ledelsen, hvor vi snakket om forholdene på røntgenavdelingen og at den står i fare for å nedgraderes. Ledelsen sier de er sterkt uenig med spesialistkomiteens vurdering,

Dette bidrar ikke til å forsikre Fylkesnes.

– Jeg håper de bruker de neste månedene på å rydde opp på en ordentlig måte. Man kan ikke ha en skyttergravskrig mellom ledelse og ansatte på et universitetssykehus. Over tid er det uholdbart, sier han.

Også Tove Karoline Knutsen (Ap) har vært i orienteringsmøte med UNN-ledelsen, men hun uttrykker i større grad tillit til at ledelsen.

– Jeg har tro på at ledelsen har tatt tak i dette på en skikkelig måte og gjør det de kan for å rydde opp, sier hun.

UNN-ledelsen har tidligere uttalt at de har et godt samarbeid med fylkeslegen og har fokus på saken. Mer enn det, kan de ifølge kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord, ikke si før etter sommerferien.

Kommunikasjonsdirektør Kristian Fanghol i Helse Nord RHF opplyser at de ikke kan kommentere saken før mandag.

OPPRYDDING: Kent Gudmundsen (Høyre), her sammen med Elisabeth Aspaker, mener UNN-ledelsen må ta innover seg alvoret i situasjonen. Foto: Marius Hansen Foto: Marius Hansen
TILLIT: Tove Karoline Knutsen (Ap) har tillit til at ledelsen vil gjøre det de kan for å rydde opp i forholdene ved avdelingen. Foto: Tom Benjaminsen Foto: DAG SØRLI
ENGSTELIG: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er svært bekymret for forholdene ved avdelingen. Han mener man ikke kan ha en skyttergravskrig mellom ansatte og ledelsen på en av UNNs viktigste avdelinger. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen