Etter et initiativ fra Fagforbundet kommer en rekke organisasjoner sammen i Tromsø på onsdag for en solidaritetsaksjon for vennskapsbyen Gaza.

- Det er trist at byrådet og ordføreren ikke er klarere i sitt standpunkt - uavhengig av det politiske landskapet er det befolkningen i Gaza vi er venner med, sier fylkesleder i Fagforbundet i Troms, Britt Helene Ås under dagens pressekonferanse.

Ifølge FN skal 80 prosent av de drepte i Gaza være sivile, og nå er det på tide å si i fra at hendelsene er uakseptable.

- På Stortorget ved Rakettkiosken skal vi på onsdag møtes 15.00 for apeller, kulturelle innslag og en rosenedleggelse. Planen er at vi skal legge ned hvite roser rundt navnet Gaza. Om ikke rosene når ned dit virker det i det minste som en symbolsk handling, fortsetter Ås.

Ikke for samvittigheten

Etter et årelangt solidaritetsarbeid mener organisasjonene  det er på sin plass å stå opp og markere sin holdning til situasjonen.

- Vi må melde fra til regjeringen slik at de kan videreformidle budskapet til resten av verden. Dette gjør vi ikke for egen samvittighet, vi er en av stemmene i koret, sier Gunhild Johansen fra Palestinakomiteen.

Hjerteskjærende

Og gruppen har stor tro på at aksjonen vil være til hjelp.

- Situasjonen er helt forjævlig. Jeg ble kjent med tapre mennesker da jeg var i Gaza i fjor mai som nå kjemper for livet. En trebarnsmor jeg møtte fortalte meg at hun nettopp opplevde sitt livs verste natt. Det hjelper for dem å vite at de har våre tanker, og vi har behov for å komme sammen, sier Ås.

- Det er hjerteskjærende å se de likbleke og utmattede foreldrene som kommer hit med sårede barn i armene, forteller Mads Gilbert som har ankommet Shifa-sykehuset i Gaza by til NTB.

- Vi støtter den norske reaksjonen på den uforholdsmessige overmakten og voldsbruken, men tror ikke det er noe Tromsø kommune kan gjøre for å løse konflikten mellom Israel og Palestina. Vi må bare håpe på at det kommer en våpenhvile så snart som mulig, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.