Trafikksikkerhetsutvalget i Troms (TFTU) har i regi av Troms fylkeskommune over flere år utviklet et tiltak for å trygge ungdoms ferdsel hjem.

Tiltaket har de kalt ”Trygt hjem for en 50-lapp”. Tiltaket er gjeldende i skoleåret for alle mellom 15 og 24 år, og skal være tilgjengelig natt til lørdag og natt til søndag.

– Det er et samarbeid med taxibransjen i Troms der de aller fleste tettstedene får muligheten til å benytte seg av tilbudet, sier leder for trafikksikkerhetsutvalget, Ivar Prestbakmo.

TFK dekker reisen

Etter årets utvidelse er blant de inkluderte tettstedene og byene Harstad, Finnsnes, Nordreisa, Sørreisa og Bardu.

Strekningene er varierende, men flere av dem er mellom 20 og 30 kilometer lange.

– Vi har ikke sett behovet for å ha et slik tilbud i Tromsø ettersom man har nattbussene. Her er det større mulighet til å benytte seg av kollektivtilbudet for å nettopp komme seg trygt hjem, sier Prestbakmo.

Egenandelen på reisen er 50 kroner, og det resterende beløpet skal fylkeskommunen dekke.

– Og dette tiltaket har fylkeskommunen sett seg råd til å iverksette?

– Ja, vi mener det er viktig med den tryggheten både for ungdom og foreldre at barna kommer seg trygt hjem uten at det koster skjorta. Dermed anser vi dette som en god investering, svarer Prestbakmo.

Den avsatte potten på budsjettet estimeres å være omkring 100.000 kroner.

– Da Fylkestinget fattet dette vedtaket hadde vi i bakhodet at taxi faktisk er eneste transportmulighet i distriktet på kveldene, fortsetter han.

Redusere pirattaxi

Det ble for en stund siden en offentlig debatt rundt hvorvidt man burde ta grep mot pirattaxi-virksomheten som truet taxibransjen. Det er ikke noe som bekymrer Prestbakmo, som mener tiltaket kan redusere forekomsten av uønsket taxi-virksomhet rundt omkring.

– Dette er en måte å sikre at man ikke havner i en piratmarked ved å sørge for at det er ordentlige drosjer som tilbyr ungdommene skyss hjem, mener TFTU-lederen.

Til høsten kjører utvalget og Ungdommens Fylkesråd i Troms en kampanje for å spre budskapet om trafikksikkerhetstiltaket i distriktsområdene.

Ville vært fint

Bjørn Røsbakk (21) og Charlen Vangen (21) bor begge i Tromsø, og kjenner til tilbudet ”Trygt hjem for en 50-lapp”. De tror at de kunne ha benyttet seg av tilbudet dersom det fantes i Tromsø, men Røsbakk ser ikke for seg at det er noe som vil skje med det første.

– Nei, det er vel ganske urealistisk i en by som Tromsø, sier han.

De bor begge relativt sentrumsnært, og trenger derfor ikke å benytte seg av Nattugla, som er busstilbudet på natterstid i helgene. De tror likevel at et tilbud som ”Trygt hjem for en 50-lapp” ville slå an blant unge som skal hjem fra byen.

TRYGT HJEM: Målet med kampanjen ”Trygt hjem for en 50-lapp” er å få ungdommer trygt hjem til en billig penge. Foto: Odd Leif Andreassen, Odd Leif Andreassen