Det hele foregikk i en høytidelig seremoni i et av byens vakreste rom, festsalen i Sparebank1 Nord-Norges hovedbygg, bedre kjent som Rødbanken. Det var fylkesmann Svein Ludvigsen som hadde det ærefulle oppdraget av å tildele medaljen på vegne av Hans Majestet Kong Harald.

Hans Olav Karde var direktør i Sparebank 1 Nord-Norge fra 1989 og gikk av i årsskiftet 2012/2013. Han ble tildelt ordenen for sin innsats for nord-norsk kultur- og næringsliv. I sin tale roste fylkesmann Ludvigsen den nybakte ridderen for å ha vært en av Nord-Norges fremste samfunnsutviklere de siste tjue årene, og framhevet at han har vært en stor ledestjerne for landsdelens utvikling.

– ”Alt for Nord-Norge”, det har vært hans motto, strålte fylkesmannen.

Les også: Utnevnt til ridder

Med hjerte for nord

Flere viktige personer i kultur- og næringsliv var samlet for å feire at Hans Olav Karde ble slått til ridder. Det kom flere hilsningstaler fra prominente gjester, blant annet styreleder i Sparebank 1 Nord-Norge, Kjell Olav Pettersen og president i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén.

Sistnevnte framhevet Kardes sterke sider som en lagspiller og en hærfører, med solid verdiforankring og engasjement. Den røde tråden i hilsningstalene fortalte om en klar og tydelig leder, med hjerte for landsdelen. Det var tydelig at Karde har satt spor i så vel kulturlivet som i idretts-Norge, og det var en ydmyk og stolt Karde som kunne ta i mot det høythengende korset.

Les også: Nå blir han slått til ridder

Sett og verdsatt

Hovedpersonen selv uttrykte i sin tale glede og stolthet over utnevnelsen, og nevnte spesielt sin optimisme på vegne av landsdelens fremtid. På spørsmål på hvordan han så på det å bli utnevnt til ridder, innrømte Karde at han hadde vært spent i timene i forkant.

– Det er klart det er litt spenning når man står opp, det er jo noe som aldri har skjedd meg før, smiler han, og fortsetter:

– Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse for den jobben jeg har gjort, og det betyr jo at jeg har blitt både sett og verdsatt, sier den helt ferske ridderen.

Les også: Karde blir ridder