Nå i fellesferien er det mange av dere som har – eller har tatt – veiene forbi Nord-Sverige.

På campingplasser og ”stugbyar” fra Sundsvall i sør til Haparanda i nord står det flust med norskregistrerte biler fra hele Nord-Norge.

For disse er sjansen stor for at de vil komme i kontakt med noe som kort fortalt stinker vannlik ...

En eim av sur fiskeslo vil få svenskene til å smile bredt og lykkelig – til alle tilreisendes store forbløffelse.

MER SJØMAT? Klippfisk-party!

Det er selvfølgelig surströmming det er snakk om – og om man klarer å se – eller lukte – bort fra stanken så står man overfor en av de store delikatessene på Nordkalotten.

Fermentert fisk

Selv om det lukter død og fanskap om den vesle strömmingen (dvs. silda som går nord for Kalmar i Østersjøen) så er det ikke det grann farlig.

Fermentert – eller gjæret – mat har vært brukt i tusenvis av år over hele verden. Sauerkraut, Kimchi, rakfisk – det er mange eksempler på hvordan folk har brukt naturlige prosesser til å gjøre mat mer holdbar.

Surstrømming er kanskje den mest stinkende gjærede maten, men langt fra den verst smakende. Om man skal sammenligne med noe så er det som en godt krydret ansjos eller spekesild.

MER SOMMERMAT? Tex-mex på grillen

Man kan også slippe unna den verste stanken om man åpner boksene med surströmming i en bøtte med vann.

Man kan også skylle fiskene godt i iskaldt rennende vann før servering.

Selv falt jeg pladask første gang min svenske svigerfar serverte surströmming – og det er blitt fast tradisjon at vi spiser det hver gang vi kommer til Luleå.

Surströmmings-tilla

Helt i nord i Sverige spiser man gjerne surströmmingen som ”tilla” – mens man lenger sør langs Norrlandskysten gjerne spiser den uten brød.

DESSERT? Sure, søte og saftige sommerfristelser

Det er dog de samme grunningrediensene som inngår – surströmming, kokt potet, finhakket løk, godt smør og kanskje litt rømme.

Tillaen lager man i hvert fall slik:

Smør godt med smør på en hard eller myk tynnlefse (eller tunnbröd om man skal være helt svensk).

Knus kokt potet og dekk brødet. Strø øver finhakket løk – og legg to-tre rensere og delte fileter av surströmming på toppen. Vil man dempe smaken noe kan man ringle litt rømme over, men det er ikke særlig hardcore.

Hva man drikker til surströmming? På 1700- og 1800-tallet drakk man gjerne kjernemelk, men det har man glemt bort i dag. Nå er de kald øl – gjerne tsjekkisk – og akevitt som gjelder.

Smaklig måltid!

BOKSMAT: Surströmming lagres i metallbokser som etter hvert blir runde som baller på grunn av gasstrykket innvendig. Ekspertene mener at surströmming smaker best året etter at den er laget, men da må man være forsikt når man åpner boksen ... Foto: Christer Pedersen
TILLA: En tilla inneholder lefse (tunnbröd), knust potet, hakket løk – og selvfølgelig renset surströmming i ønsket mengde. Foto: Christer Pedersen
STRÖMMING: Surströmming lages av silda som fiskes i Østersjøen nord for Kalmar, og som er mindre enn den norske. Foto: Christer Pedersen