Da Maren i fjor startet på Nordkjosbotn VGS, hadde hun alle intensjoner om å fullføre videregående i hjembygda. Slik ble det ikke.

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke dra på noen form for utveksling. Men når jeg oppdaget United World Colleges utdanningsprogram kunne jeg ikke motstå fristelsen, skolen er perfekt for meg, forteller hun.

– Jeg sendte inn søknaden min uten større håp om å bli tatt inn. Jeg hadde snakket med andre som hadde brukt flere måneder på søknaden sin, mens jeg oppdaget programmet kun fire dager før søkefristen gikk ut.

Gladmelding i posten

Kort tid senere mottokk hun et gledelig brev i posten. Etter ett intervju, som åpenbart også virket til hennes fordel, var inntak på drømmeskolen en realitet.

- Det var en helt fantastisk følelse, jeg kan sjelden huske å ha vært så glad. Ekstra stas var det at jeg hadde kommet inn på skolen i India, som var førstevalget mitt. Når jeg fikk landet litt senere gikk det opp for meg at dette i grunnen er ganske skummelt. Jeg skal tross alt gå på skole i to hele år på et kontinent som er helt ukjent for meg. Likevel er jeg sikker på at det vil være verdt det, sier 17-åringen.

For fred og mangfold

United World Colleges er en organisasjon med 12 videregående skoler på verdensbasis. I tillegg til te skoler i Asia, er det blant annet en rekke skoler i Europa, Afrika og Amerika.

Skolene har som misjon å bringe unge fra forskjellige land og økonomiske klasser sammen, for at de skal sette et eksempel på samarbeid mellom forskjellige etnisiteter for fred og en bærekraftig fremtid. Elevene garanteres et internasjonalt vitnemål, som er svært anerkjent på toppuniversiteter over hele verden.

- Jeg er veldig opptatt av de verdiene som skolen fronter. Menneskerettigheter er et tema jeg alltid har interessert meg for, og det kan fort bli en yrkesrettning i fremtiden. Det fine med dette programmet er at jeg kan studere så å si hva som helst, og hvor som helst i verden, forklarer Bakkevoll.

Noe plan over hva som skal skje etter videregående har hun i midlertidig ikke.

- Jeg satser hardt på utdanning, men er litt overveldet over alle valgmulighetene jeg nå blir presentert. La oss bare si at jeg er klar for det meste, sier hun med et smil.

– Blant de mange spennende fagene jeg skal ta er hindi, psykologi, internasjonal politikk og kjemi. En god blanding som åpner for mange forskjellige studieretninger.

Engasjement

I følge en ydmyk Maren er det ikke de faglige resultatene som har vært utslagsgivende for det imponerende inntaket.

- Jeg har alltid vært seriøs og jobbet hardt med skolen, likevel var jeg aldri den med best karakterer. Jeg vet at flere av søkerne hadde plettfrie karakterkort, derfor tror jeg nominasjonskomiteen har lagt vekt på andre ting i eliminasjonsprosessen. For eksempel engasjement for verdenssaker og politisk bevissthet, sier hun.

Maren har store forventninger til utenlandsoppholdet.

- Jeg skal utnytte denne unike muligheten til å bli kjent med ungdommer som kommer fra ulike bakgrunner. Mange kommer fra svært stakkarslige kår og har klart å finansiere skolegangen gjennom flere års hardt arbeid og stipendordninger. De opplever et stort press hjemmefra, og jeg ønsker å hjelpe dem, erklærer hun.

– Ellers gleder jeg meg til å oppleve store folkemengder og kulturen fra innsiden. Jeg har aldri vært i India selv, men har hørt at det er veldig vakkert der, legger hun til.