Håkøya: Turistene Rex, Marissa, Kelly, Marcia og Marc er ikke i tvil om hva som er den beste aktiviteten i sommervarmen. Da de gikk i land fra cruisebåten ”Minerva” i går morges gikk de så å si rett i kajakkene, klar for en seks timers padletur.

Les også: "Juli kan by på varmerekord"

– Jeg har padlet i kajakk et par ganger før, en gang på Hawaii, men dette var helt eksepsjonelt, sier Marcia, som har reist helt fra Arizona.

Hennes makker for turen, Marc Bourguignon er derimot helt fersk i kajakken.

– Det har gått bra så langt, da, sier han.

Endags-turister

De fem er på tur med Tromsø Villmarkssenter, og har med seg guidene Espen Karlsen og Torkil Sørensen. Heller ikke de er i tvil om at kajakkpadling er en av topp-aktivitetene i sommervarmen.

Les også: "Varmeste juli på 54 år"

– Kajakkpadling er helt fantastisk, men også Fjellheisen, rafting, og Malangen brygge er gode alternativer, sier Sørensen.

Det er Trond Øverås, daglig leder i Visit Tromsø, enig i.

– Tromsø er en fantastisk, og kompakt, by, og det er massevis å finne på her. Jeg har selv kajakk, og jeg må nok innrømme at i finværet er det en tur i kajakken som frister mest, gjerne på Sommarøy, sier Øverås.

Turist i egen by

Øverås beste tips til sommeraktiviteter i byen er å stikke innom turistinformasjonen.

– Å hente seg et bykart kan være en skikkelig inspirasjon til å være turist i egen by. På bykartet står mange mulige opplevelser i sentrumsområdet avmerket, og jeg tror mange kanskje ikke kjenner til alle de fine perlene vi har her i byen, som Polarmuseet, Perspektivet museum og Glasshytta Blåst, sier han.

Det mangler heller ikke på forslag om utendørsaktiviteter.

– Ta med deg eller lei inn fiskeutstyr og dra til Hella, gå en tur gjennom Botanisk hage, ta en guidet tur på offroadsykkel rundt Fjellheisen, delta på en RIB rafting, eller vær turist i egen region og ta turen til Polar park, brevandring i Lyngsalpene eller en tur innom Posthuset på Skaland, oppfordrer Øverås.

Renate Pettersen

Tom Benjaminsen

GAMMEL SLAGER: Fjellheisen er fortsatt like populær, og her kan familien møtes på toppen dersom enkelte foretrekker en mindre slitsom tur mot toppen enn andre. Foto: Ann Sissel Jenssen. Foto: Ann Sissel Jenssen