I dag kunne husholdsningskunder for første gang nyte den splitter nye returstasjonen på Remiks miljøpark.

– Den er moderne, oversiktlig, romslig og kan ta unna trafikk på en bedre om mer effektiv måte, det opplyser informasjonsrådgiver Ivar Sture Handeland.

Det er kun privatkunder som får mulighet til å benytte seg av stasjonen i første omgang. Det ordinære anlegget består fortsatt slik at bedriftskunder skal kunne bruke det.

Les også: Her havner avfallet ditt

Modulbasert og funksjonell

Den nye returstasjonen er modulbasert, noe Handeland understreker er svært betydningsfullt.

– Den er svært effektig og funksjonell. Den er bygget av hule moduler noe som gjør at den kan anvendes til flere forskjellige formål. Den vil kunne utvides, justeres eller reformeres. Den er rett og slett veldig anvendelig.

Les også: Har du fått en slik lapp på søppelbøtta?

Kretsløpspark

Et langsiktig mål er å utvikle en kretsløpspark, noe han beskrives som en utvidet form for en returstasjon.

– Prinsippet er i utgangspunktet svensk. Vi ønsker å utvikle vår modell etter et relativt nystartet og svært suksessrikt prosjekt i Gøteborg, sier Handeland. – Kreftløpsparken er et viktig tiltak for å utnytte ressurser og skåne miljøet. Du får kvittet deg med unødvendig skrot og ting du ikke bruker lenger, samtidig som du kan kjøpe brukte møbler, byggevarer eller andre elementer til lave priser. Et ypperlig eksempel på gjenbruk i praksis.

Det er ennå ikke klart når modellen ferdigstilles, men det vil utvilsomt være et steg i riktig retning for miljødriften i byen.

Handeland trekker også fram viktigheten av sortering av avfall nettopp med tanke på miljøbevissthet.

– Mye av avfallet som leveres inneholder giftige stoffer som er svært skadelig for miljøet. Vi får spesielt inn mye elektronikk, noe som er essensielt å sortere riktig. Da kan vi også gjenvinne det, og nyttiggjøre produktet videre.

Les også: Ny returstasjon åpner på mandag

Den grønne mil

Blant varene som ser sin endestasjon på Remiks nyeste anlegg i dag er kontorstolen til Kirsti Fløtnes.

Stolen er gammel og godt brukt. Den tilhører sønnen min, forteller hun, mens hun viser fram slitte armlener som har vært forsøkt stoppet med nål og trå ved flere anledninger.

Jan Stenvold og Kirsti Fløtnes er naboer, og har i likhet med flere andre tromsøværinger utnyttet godværsdagen til å prøve ut Remiks nye returstasjon.

– Jeg er her først og fremst for å hjelpe Kirsti med å bli kvitt litt avfall, smiler Jan.

– Men jeg har fått et svært godt førsteinntrykk av anlegget. Det er veldig greit at det er så stor plass, på den måten unngår vi lange køer og mye venting.

Fløtnes deler naboens syn på den nyoppstartede stasjonen.

– Det er veldig fint og lettvint, det gleder meg å se at avfallet kan nyttiggjøres.

fornøyd: Kirsti Fløtnes er glad for å bli kvitt sønnens gamle kontorstol. Her med nabo Jan Stenvold. Foto: Tor Farstad