Disse midlene forvaltes sammen med midler som kommer fra Sametinget, og skal brukes til næringsformål. I tillegg bidrar også Nordland fylkeskommune med midler. Det melder fylkesmannen i Troms i en pressemelding.

De samlede kreftene har nå gått igjennom en andre søknadsomgang for disse arktiske midlene, og 6,25 millioner kroner har blitt bevilget til 12 ulike søkere og til sammen 16 prosjekter.

Søknadsomfanget var på 31 søknader og omlag 22,9 millioner, så det har vært nødvendig med en sylskarp prioritering blant de mottatte søknadene, heter det i pressemeldingen.

Samisk matutvikling

Fylkesmennene melder at det har vært stor spredning i innretningen på de omsøkte prosjektene, fra hagebær i Arktis til god og produktiv agronomi i arktisk landbruk. Andre prosjekt som har fått midler er utvikling av arktisk fagskoletilbud innen planteproduksjon og driftsledelse og til samisk matutvikling i Sápmi.

Behandlingene av sakene er gjort av Styret for forvaltning av midler til utvikling av arktisk landbruk. Styret består at de tre landbruksdirektørene i Nordland, Troms og Finnmark, en representant fra Sametinget, en representant fra de nordnorske fylkeslagene i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, en representant fra de nordnorske fylkeslagene i Norges Bondelag, en representant fra Norske Reindriftssamers Landsforbund og en representant fra Nordland fylkeskommune.

Fylkesmannen i Troms har hatt saksbehandlingen av alle sakene ved denne søknadsomgangen.