Beregninger fra SSB tilsier at Tromsø vil bikke 80.000 innbyggere i 2027. Veksten fram til 2040 vil likevel være mindre enn snittet i Norge, og mellom år 2027 og 2040 vil befolkningen i ishavsbyen bare øke med 3000 innbyggere.

Les også: Slik blir sentrum bedre

Fødselstall

Årsaken til disse nedslående tallene er synkende fødselstall, ifølge professor i samfunnsplanlegging Nils Aarsæther ved institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging på UIT.

– Disse tallene fra SSB er nok i tråd med hvordan jeg tror det blir. Det som har holdt oppe befolkningsveksten så langt er innvandring fra utlandet. Hvis man ikke plutselig skulle øke produksjonen av barn, så er nok økt innvandring eneste løsningen på problemet også, slår Aarsæther fast, og presiserer at han synes det er en trist utvikling.

Dersom Statistisk sentralbyrås befolkningsfremskrivninger slår til, så vil folketallet i Tromsø altså fortsette å øke inn mot 2040, men i et saktere tempo. Dette er basert på en middels vekst innen fruktbarhet, levealder og nettoinnvandring.

Les også: SSB venter moderat vekst

Usikker prognose

Hvis tallene skulle vise seg å stemme, vil Tromsø vokse med drøyt 12.000 personer fram mot 2040, noe som er en økning på 17 prosent. Det må sies å være en noe svak utvikling, da det er beregnet en vekst i Norge på nær 24 prosent. SSB opplyser at tallene på ingen måte er noen sikker mal, men et gjennomsnitt av hva man kan forvente med bruk av dagens modeller.

– I mellomalternativet har vi antatt at fruktbarheten på lang sikt vil ligge på rundt 1,8 barn per kvinne, at levealderen vil fortsette å øke, og da sterkere blant menn enn blant kvinner. Samtidig antar vi at nettoinnvandringen vil være relativt høy, særlig i første del av fremskrivingsperioden, melder byrået.

Mindre vekst

Ifølge beregningene vil Tromsø bare ha Norges 192. beste utvikling blant de 428 kommunene de neste 25 årene. Aarsæther forklarer den dårlige plasseringen på landsstatistikken som et resultat av at Tromsø i mange år har hatt en veldig ung befolkning, noe som gjør at byen vil bli ekstra hardt rammet av eldrebølgen.

– Tromsø har lenge hatt god vekst og en veldig ung befolkning, derfor vil kanskje eldrebølgen slå ekstra hardt innover byen vår. Følgene av det blir jo at vi vil måtte basere oss på utenlandske arbeidere i pleie – og omsorgssektorene for å få dekket behovet for det.

Les også: Populært med utveksling

Utfordrende

Høyres byrådsleder Øyvind Hilmarsen er fornøyd med veksttallene, men samtidig medgir han at det byr på noen utfordringer.

– Det er det nivået vi må være på for å kunne konkurrere med de andre større byene, og da må vi bare vokse så fort. Dette byr på noen utfordringer i forhold til det å utvikle infrastruktur til å takle befolkningsøkningen. Likevel så betyr det at vi er attraktive, og det er jo gledelig, sier byråden.