Informasjonskoordinator Gidsken Halland ved Visit Tromsø-Regionen forteller at turister ennå kommer innom iblant og spør om når vi slår på midnattssolen, eller hvorvidt midnattssolen er en helt annen sol enn den de er vant til.

– Men i år har det vært langt færre av de enn tidligere. Det kan se ut til at turistene som har kommet hit i år kan mer om Tromsø, sier hun.

Ville kjøpe truger

Halland forteller at det som kanskje har utmerket seg som den merkeligste henvendelsen, hvert fall for henne, kom fra et australsk par som lurte på hvor man kunne kjøpe truger – mens det ute var 29 varmegrader.

– Det er ikke akkurat det spørsmålet man forventer, forklarer hun.

Det viste seg at de hadde tenkt å ta dem med hjem.

– Hvem visste at de hadde fjell med snø på også i Australia, legger hun til og ler.

Tore på sporet

En annen ting som flere turister har begynt å spørre om, er om de ansatte på kontoret kan hjelpe dem å finne slektninger i byen.

– Og vi prøver da så godt vi kan. Vi hadde en turist fra Zimbabwe inne her som lurte på om vi kunne hjelpe han å finne slekt i byen. Faren utvandret i 1928, og vi endte opp med å finne søskenbarnet hans, sier hun.

Klager på Rorbua

Halland forteller at utover det har det vært lite spesielle henvendelser.

– Vi får jo de vanlige kommentarene, hvor enkelte mener byen er utrolig fin og ryddig, mens andre mener det er rotete her. Jeg skulle selv ønske at folk var litt flinkere til å plukke opp søppelet sitt, sier hun.

En ting hun har lagt merke til i år, er imidlertid at nordmenn på ferie i Tromsø ikke er særlig fornøyd med at Rorbua har flyttet.

– De blir regelrett sure når de finner ut at det ikke lenger ser ut som på TV, sier hun.

Storfornøyd

En ting turistene iTromsø har snakket med er enige om, er at byen er finere enn de så for seg.

– Det var ikke det jeg forventet i det hele tatt. Spesielt Storgata er veldig fin, sier Einar Ryssdalsness (75), som for første gang besøker Tromsø.

Her får han støtte fra Tove Sahr (25) og Miriam Eid (24), som har tatt Hurtigruten nordover. Heller ikke de har besøkt byen tidligere.

– Det er veldig fint her, og det virker som det er litt mer liv her enn i Bodø, men det kan kanskje være for at vi var innom der på en søndag, sier Eid.

Også tyskerne Gerhardt (62) og Maria Mahler (56) har latt seg imponere.

– Særlig Ølhallen var interessant, sier Maria.

ØLHALLEN: Ekteparet Gerhardt (62) og Maria Mahler (56) synes ølhallen var det mest interessante ved byen. Foto: Tor Farstad
BEDRE ENN BODØ: Tove Sahr (25) og Miriam Eid (24) synes Tromsø er mer livlig enn Bodø. Foto: Tor Farstad
FINERE ENN FORVENTET: Einar Ryssdalsness (75) ble overrasket over hvor pen Tromsø er. Foto: Tor Farstad