Tromsøværingen har gang på gang på gang vegret seg for å ta stilling til den betente OL-saken.

Men i dag sier LO-lederen at hun tror idretten trenger et OL i Oslo og at Norge kan tjene på det.

– Jeg må først understreke at LO ikke har tatt stilling eller vil ta stilling til et vinter-OL i Oslo i 2022. Det er en sak det er svært delte meninger om i vår organisasjon og vi kommer ikke til å behandle den, uttaler hun til VG.

Begrunnelsen

– Når det er sagt, vil jeg personlig legge til at jeg tror idretten i verden vil ha godt av et OL i Oslo. Jeg tror Oslo og Norge er et av de få stedene i verden, som kan greie å ta de olympiske lekene ned igjen til et nivå som er akseptabelt.

– Det skyldes flere forhold, sier hun:

– Etter det rådyre Sotsji-OL og synliggjøringen av holdninger og ikke minst kostnader knyttet til IOC, har OL fremstått som en melkeku for enkeltpersoner, som har misbrukt OL, ikke minst politisk. Det ble også en debatt om norsk IOC-aktører.

Den videre prosessen vil hun ikke mene noe om. Stemningen i folket har svingt, men målingene viser nå solide flertall mot, etter at Oslo i folkeavsteming sa ja.

Møtte IOC-sjefen

– Min opplevelse er at den nye ledelsen i IOC har begynt å ta det inn over seg. Jeg hadde selv møte med IOC-president Thomas Bach da han var i Oslo på forsommeren og opplevde at han forstod hvorfor mange av innbyggerne i et så idrettselskende land som Norge, er blitt skeptisk til OL-arrangementet.

– Hvordan da?

– Jeg tror de ser at det er landene som søker og får OL, som i stor grad må legge rammene og premissene for hvordan OL-arrangementet skal gjennomføres. Hvis vi søker og får ja, vil vi i stor grad kunne gjøre det til et norsk OL, på våre premisser.

Kostnadsrammen for OL i Oslo er 35,2 milliarder kroner, hvor gjennomføringskostnadene er på 14,7 milliarder kroner og anleggsinvesteringene er på det samme.

- Kan tjene på

– Det betyr at vi vil få et OL innenfor forsvarlige kostnadsrammer og et OL som Norge kan tjene på: Vi får bygget infrastruktur og anlegg som vi trenger og som et OL vil bidra til at vi får, sier LO-lederen.

Hun sier hun også snakket med Bach om arbeidsforhold.

– Ja, ved utbygginger er det kommet frem en rekke kritikkverdige forhold. Jeg forsikret at norsk arbeiderbevegelse vil sikre arbeidernes rettigheter. IOC-presidenten var opptatt av å snu en trend og jeg oppfattet at han likte det vi sa.

- Skal greie å få til noe bra

Hun sier hun ikke vil gå inn i den partipolitiske debatten:

– Det jeg sier, er at hvis det blir et OL i Oslo, er jeg sikker på at vi skal greie å få til noe bra. Men det fordrer altså at de norske politikerne bestemmer seg for å søke.