Universitetet i Tromsøs årsrapport for 2013 viser at klagenemnda behandlet 50 saker. Av disse var 20 disiplinærsaker, mot fem året før. Disiplinærsaker dreier seg hovedsakelig om juks ved eksamen, og tallet er det klart høyeste de siste ti årene. 15 av klagesakene endte med reaksjon i form av utestengelse fra universitetet eller annullering av eksamen.

Alvorlige saker

Inger Bonnie Gjerde, dommer i Nord-Troms tingrett og leder for klagenemnda, sier at fusk ved eksamen er noe de ser alvorlig på.

– Fusk på eksamen er en alvorlig handling og det er en alvorlig reaksjon å bli utestengt i et eller to semester fra alle universiteter og høyskoler.

Gjerde forteller at alle fuskesaker blir tatt alvorlig.

– De aller fleste av slike saker fører til utestengelse. Forsettlig fusk fører til to semester utestengelse og grovt uaktsom fusk fører til ett semester utestengelse.

Eksamensjuks

Hun bekrefter at de fleste sakene dreier seg om plagiering.

– Ofte gjelder det hjemmeeksamen hvor kilder ikke er oppgitt, slik at studenten utgir arbeidet for å være sitt eget.

Gjerde ønsker ikke å spekulere i økningen av antall saker, men påpeker at mye av problematikken ligger i kildehenvisninger.

– Studentene skal få opplæring og informasjon om hvordan dette skal gjøres, men i lys av økningen kan man jo stille spørsmål ved om denne opplæringen er tilstrekkelig.

Totalt dreide 18 av disiplinærsakene seg om fusk eller mistanke om fusk ved eksamen. Flere av klagene er studentbesvarelser hvor sensor har oppdaget plagiat på hjemmeeksamen. Ved ett av tilfellene oppdaget sensor at en hjemmeeksamen besto av 93 prosent direkte avskrift fra to tidligere publiserte artikler. Samme student hadde også levert en hjemmeeksamen i et annet fag som besto av 54 prosent plagiat. Studenten ble utestengt i to semestre.

Wikipedia og Google Translate

Ved et annet tilfelle leverte en student to deleksamener hvor det ble oppdaget 50 prosent plagiat på den ene og 100 prosent plagiat på den andre. Saken dreide seg om direkte avskrift fra flere nettsider, blant andre Wikipedia, hvor teksten var oversatt fra engelsk til norsk via oversettelsestjenesten Google Translate. Klagenemnda slo fast at studenten hadde jukset med forsett og vedkommende ble utestengt i to semestre.

En tredje student leverte i 2013 en prosjekteksamen hvor store deler av besvarelsen var hentet fra en artikkelserie skrevet av en svensk journalist, uten tilstrekkelig kildehenvisning. Reaksjonen fra klagenemnda ble to semestre utestengelse.

Kopierte medstudent

Et fjerde tilfelle dreier seg om en student som leverte en hjemmeeksamen svært lik besvarelsen til en medstudent. Studenten innrømte å ha kopiert fra medstudentens besvarelse etter å ha fått lånt den som eksempel for eget arbeid. Klagenemnda fattet vedtak om at studenten hadde presentert en annens arbeid som sitt eget og studenten ble utestengt i to semestre.