Marius Hansen (26) var en av 25 klimaentusiaster som fikk oppleve Svalbard på nært hold i sommer. Studentene ble undervist av verdensledende forskere og fikk samtidig muligheten til å sette teori ut i praksis. Hansen ble imidlertid noe overrasket av innholdet i den første leksjonen.

– Da vi møtte opp på Svalbard, var det første som skjedde at vi deltok på et logistikkmøte. Der fikk vi beskjed om å dra rett på våpentrening, hvor vi ble trent opp til hvordan man håndterer rifler. Det var ikke akkurat det jeg hadde ventet, men de sier jo at det er flere isbjørner der ute enn det er mennesker, ler Hansen.

Les også: Under Tromsø ligger fremtidens energi

Permafrost

Sommerkurset hadde som hovedfokus å lære studentene opp i datainnsamling og feltarbeid relatert til permafrost.

Permafrost er definert som et område der gjennomsnittlig årlig bakketemperatur ligger under trykksmeltepunktet (ca. 0-2 minusgrader) i minst to år på rad.

Analyser av permafrost og mengden derav er med andre ord svært interessant for klimaforskere, siden mengden permafrost delvis påvirkes av den globale oppvarmingen.

Det var kanskje derfor den franske utenriksministeren Laurent Fabius hadde tatt seg turen til Svalbard for å lære mer om den arktiske klimaforskningen.

– En av dagene da vi kom tilbake fra en ekskursjon var det plutselig samlet et helt ensemble av mennesker uten at jeg kunne skjønne hvorfor. Så får jeg vite at det er de franske og norske utenriksministerne som står der, så det var jo litt stas, slår Hansen fast.

Les også: Norge deltar i kampen mot søppel i havet

Skriver oppgave

Marius Hansen er en masterstudent i energi, klima og miljø på fjerde året, og i høst skal han skrive oppgave med forankring i det han opplevde i sommer.

Hansen forteller at han alltid har vært interessert i miljø og klima, og han bestemte seg tidlig for at han ville lære alt om temaet. Han mener det bør gjøres mer for å ivareta klimaet på planeten vår, også lokalt.

– Jeg tror det er farligere å ikke gjøre noe enn å gjøre noe, og skulle helst sett at politikerne la til rette for flere sykkelveier i byen og slikt. Samtidig har jeg jo forståelse for at det er vanskelig å ikke ha bil her i Tromsø, medgir 26-åringen.

Les også: 100 prosent plagiat

Drømmekurs

Nå som drømmekurset er fullført er drømmejobben det neste store som står på agendaen til den unge klimaentusiasten.

Det prestisjetunge sommerkurset på Svalbard har nok ikke skadet mulighetene for å oppnå akkurat det.

– Jeg håper å kunne jobbe i felt med den siste teknologien, slik som vi har gjort nå i sommer. Hvis jeg hadde fått mulighet til å dra tilbake hadde jeg ikke tenkt meg om to ganger, for å si det sånn, sier Hansen resolutt.