Bunkeren har vært nedgravd en ukjent tidsperiode, og så igjen dagens lys da en gravemaskinfører på anleggsplassen fant den.

– Gravemaskinføreren trodde han kom borti en svær stein. Det var jo noe helt annet som dukket opp under bakken, sier prosjektleder Arne Tessem i Vann og avløp.

Les også: Nye store utgravinger på Tønsnes

Unik i Tromsø

Leif Arneberg hos Forsvarsmuseet var aldri sikker på at det lå en bunker på anleggsplassen, selv om mistankene var sterke.

– Jeg var ikke sikker på at det var en der, men jeg hadde en anelse. Vi har en viss oversikt, og derfor kom ikke oppdagelsen som en stor overraskelse på oss, sier Arneberg.

Det som derimot er unikt med bunkeren er en innstøpning på veggen. Avbildet er båten ”Karlsruhe”, som var et tysk krigsskip fram til det sank utenfor Kristiansand i 1940.

– Da bunkerne ble bygget ville man gjerne sette navn på de, og navnene tok tyskerne gjerne etter fartøy eller navn etter noen som hadde gjort en heltemodig innsats. I dette tilfellet ble bunkeren oppkalt etter et krigsskip, forteller Arneberg.

Inne i bunkeren er det også støpt inn et skilt med åtte synlige navn.

– Det er nærliggende å tro at det er navnene på dem som tjenestegjorde i denne bunkeren, forteller Arneberg, som tror bunkeren ble satt opp i 1943.

Bunkeren har to skyteskår, et vestvendt og et vendt nordover.

Les også: Disse byggene blir nå fredet

Vil bevare

Arneberg kjenner ikke til at det finnes noen andre bunkere med navn eller lignende forseggjort utsmykking i Tromsø.

– Derfor kan man trygt si at det er litt av et funn, sier han.

Krigshistorikeren håper bunkeren kan ivaretas til tross for gravearbeidet som pågår i området.

– Jeg var og så på bunkeren i dag, men kom meg dessverre ikke inn i den på grunn av dårlig rygg. Jeg håper bunkeren får bestå der den er plassert i dag, og at man kan åpne den slik at folk kan gå inn å se. Det er en den eneste bunkeren av en slik størrelse som står igjen på beltet mellom Nord-Tromsøya og Tromsø Museum, sier han.

Det ønsker prosjektleder Tessem også.

– Denne bunkeren er så vidt jeg vet ikke verneverdig, men det er aldeles ikke slik at vi har et ønske om å rive den. Slik det ser ut nå har vi heller ikke behov for det, og veien vi bygger kan gå forbi bunkeren. Jeg har ikke selv vært inne i den, men det høres ut som den rommer historie det er verdt å ta vare på, sier Tessem.

Les også: Fant unikt bilde

Skyteskår: Bunkeren har to skyteskår. Denne, som er nordovervendt, har fortsatt lukene på plass. Foto: Renate Pettersen
KRIGSSKIP: Det som er unikt med bunkeren er innstøpninger på veggen. Avbildet er båten ”Karlsruhe”, som var et tysk krigsskip fram til det sank utenfor Kristiansand i 1940. Foto: Renate Pettersen