Den 22. mai i år ble Siv-Ragnhild Bjørnstad (19) og Silje-Katrin Mathisen (20) historiske – de er nemlig Nord-Norges første mestere i ambulansefag.

I løpet av 30 hektiske minutter, klarte Bjørnstad og Mathisen å dra i land seieren under tidenes første NNM i ambulansefag. I september tar jentene steget videre – da blir det NM og totalt 20.000 tilskuere i Trøndelag.

– Det blir veldig artig og lærerikt. Mest av alt så blir det interessant å se hvordan de andre ambulanselærlingene fra andre steder i landet jobber. Vi kan lære av hverandre, i tillegg til at det blir sosialt og gøy å være med andre som holder på med det samme som oss, sier Bjørnstad.

Les også: Ambulansetjeneste med skredkunnskap

Engasjerte

Nord-Norgesmesterskapet i ambulansefag ble avholdt på UNN den 22. mai i år, og det var totalt tre lag som deltok. I løpet av to situasjonssimuleringer som begge varte i 15 minutter ble vinneren kåret. Ifølge lærlingansvarlig ved ambulansetjenesten på UNN, Lasse Renè Evensen, er det ikke tilfeldig at det var Bjørnstad og Mathisen som vant.

– De er veldig faglig engasjerte, og de står på. De er veldig flinke og er gode representanter for lærlingene her på UNN. Nå skal de dra til NM i september, så det blir spennende å se hva de får til, sier Evensen.

Selv om de to ambulanselærlingene gleder seg veldig til konkurransen i september, er de spente på hvordan det blir.

– Nervene kommer nok til å komme etter hvert, det var jo litt stressende å arbeide mens dommerne og publikum så på under NNM. Likevel tror vi det kommer til å gå bra. Det handler om å prøve å slappe av og å gjøre det samme som man alltid gjør, slår Mathisen fast.

Les også: - Ungdom utnyttes i arbeidslivet

Motiverende

Evensen sier at konkurransen på UNN var en suksess, og at det nok ikke var siste gang de avholdt NNM i ambulansefag. Lærlingsjefen hevder at mesterskapene potensielt kan utgjøre en viktig del av utdanningen i fremtiden.

– Det gir lærlingene noe å strekke seg etter. De blir testet i situasjoner som de opplever til daglig og får trening på å utføre oppgavene under en annen type stress. Samtidig får publikum en mulighet til å komme og se hva det er vi faktisk holder på med. Vi får et kvalitetsstempel på utdanningen, og kanskje økt interesse for det å søke for å bli lærlinger også. For oss er det utelukkende positivt, sier Evensen.

Blir tatt vare på

Mathisen har allerede tatt sin fagprøve, og i oktober skal også Bjørnstad til pers. Jentene har imidlertid allerede tilegnet seg viktig erfaring med det å håndtere virkelige nødssituasjoner.

-Vi er daglig med på nye utrykninger. Det er veldig utfordrende og man lærer noe nytt hver eneste gang. Derfor er det så bra at de er så flinke til å følge oss lærlinger opp for å forsikre seg om at vi lærer i riktig tempo, sier Mathisen.

Les også: Her får flest kreftpasienter behandling

Spent på nivået

Ambulanseseksjonen på UNN kommer til å sende to lag til NM i oktober. Der vil det delta totalt åtte lag, og Evensen håper de skal klare å sparke greit ifra seg under konkurransen.

-Det var ett poeng som skilte de to beste i NNM-konkurransen, og vi kommer til å sende begge lagene til NM. Så blir det jo spennende å se hvor nivået ligger. Men jeg tror det skal gå bra da, legger lærlingsjefen til og ler.