Særlig på høyere og annen utdanning markerer trenden seg med en økning på 637 studenter i løpet av to år. Også blant videregående elever er det en økning, men her adskilling mindre med en forskjell på 100 elever fra 2011/12 til 2013/2014. På videregående nivå viser statistikken at man i fjor landet på 2.528 elever med støtte, mens på høyere nivå var det 4.301 studenter som fikk støtte, en forskjell på nesten 1800 elever.

- Det har vært en generell trend at vi har hatt en liten økning de siste årene ved høyere utdanning. Videregåendetallene er ganske stabile, sier Inger Sandnes, kommunikasjonsrådgiver ved Lånekassen.

Pågang som forventet

Sandnes kan ikke uttale seg om andelen søkere hittil i år siden Lånekassen åpnet for søknader for omtrent to uker siden, men beskriver pågangen som forventet.

- Innkomsten av søknader er som forventet. Det er først etter at Samordna opptak har sendt ut svar til alle søkerne at det store søknadsrushet kom, som vanlig, forteller hun.

Frist i november

Elever på videregående kan søke om støtte når fylket de skal gå på skole i har hatt opptak, og eleven har takket ja til skoleplassen. I midten av juli hadde alle fylkene gjennomført opptak, og elevene har kunnet søke siden. Studenter i høyere utdanning, som har studieplass for høsten, kunne søke om støtte allerede i slutten av april. De som søkte på nye studier fikk svar fra Samordna opptak 16. juli. Alle kan søke om stipend og lån fra Lånekassen så snart de har fått opptak til en utdanning.

Fristen for å søke om støtte for høsten 2014 er 15. november.

- Men lærlinger har egne frister som det er greit å være oppmerksom på, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Lurt å søke tidlig

For å få støtte fra Lånekassen må man ha opptak som elev eller student til en godkjent utdanning, og ha rett til å gå opp til eksamen. Når det gjelder de som går på videregående opplæring må man ha takket ja til skoleplassen før det går an å søke om støtte fra Lånekassen.

- For både elever og studenter er det lurt å søke med en gang man har fått skoleplass eller opptak til høyere utdanning. Søk så tidlig som mulig. Det er enkelt å fylle ut søknaden på lanekassen.no, oppfordrer Sandnes.