Kun fire distrikter har fulgt opp pålegget, skriver magasinet Politiforum.

– Vi har fått pålegg om å øke antall UEH-mannskaper, bekrefter Kurt Pettersen, stabssjef i Troms politidistrikt, overfor iTromsø, og legger til at det er Politidirektoratet som beslutter antall mannskaper i politidistriktenes utrykningsenheter.

Pettersen opplyser om at pålegget og målsettingen fra Politidirektoratet er at den døgnkontinuerlige beredskapen i distriktet skal ha en patrulje 24/7 med UEH-mannskaper.

– Dette er politifolk som har en høyere operativ godkjenning, såkalt IP3, og dermed er best egnet til å håndtere skarpe oppdrag, altså oppdrag som krever bevæpning, forklarer han.

I mål i 2015

For å øke antall UEH-mannskaper, må personell kurses ved Politihøgskolen.

– Vi har benyttet oss av alle de plassene vi har blitt tildelt, fortsetter han.

Pettersen forklarer at før politifolkene kan sendes på kurset, må de gjennomgå et lokalt opptak.

– Så fremst vi finner egnede kandidater, vil vi følge en plan som gjør at vi vil ha nådd målet i løpet av 2015, sier han.

Terrorberedskap

Pålegget om en økning fra 800 til 1.200 politifolk med IP3-godkjenning på landsbasis kom som en følge av Stoltenberg-regjeringens oppfølging av granskingsrapporten etter 22. juli.

– Det overrasker meg nå, og det overrasket meg før jeg ble statsråd at det ikke var en ordning med UEH-mannskaper på jobb hele døgnet. 22. juli-terroren viste hvor viktig det var at politiet hadde høyt kompetente innsatsmannskaper som UEH tilgjengelig, sier justisminister Anders Anundsen til Politiforum.

Alltid på jobb

Kurt Pettersen påpeker at Troms politidistrikt har døgnkontinuerlig beredskap i dag, og de alltid har personell på jobb som er utdannet til å ta skarpe oppdrag.

– Den beste beredskapen er de du har på jobb til enhver tid, konstaterer han.

Selv om ikke målet for antall IP3-godkjente politifolk er nådd, er også de vanlige politifolkene med IP4-godkjenning trent for skarpe oppdrag.

– Forskjellen er at de IP3-godkjente har ekstra utdannelse, og må være på et høyere nivå – både når det gjelder fysisk form og skyteferdigheter, forklarer Pettersen.

Mest i Tromsø

Pettersen vil ikke opplyse om hvor mange politifolk det er snakk om at skal være IP3-godkjent i Troms, da dette ikke er et offentlig tall.

Det er imidlertid på det rene at brorparten av UEH-ressursene blir å holde til i Tromsø, selv om det også vil være folk til stede ute i lensmannsregionene.

Mannskapet i Tromsø skal kunne bistå distriktene:

– Ved behov vil ressurser fra Tromsø også støtte i forbindelse med skarpe hendelser i lensmannsregionene. Når det pålagte antall UEH-mannskaper er nådd, vil beredskapen for støtte bli enda bedre, sier Pettersen avslutningsvis.