Det forteller en fersk rapport om det første halvåret ved Tromsø regiontollsted. Sammenlignet med året før er verdien av de beslaglagte gjenstandene enormt store - der summen per 30. juni 2014 er på 40.000 kroner var den på 2.501 kroner for hele fjoråret.

- Tallene varierer litt fra år til år, uten at det trenger å være noen trend. Om vi foretar et veldig stort beslag vil vi ha voldsomt høye tall, mens der om vi ikke gjør noen store beslag holder tallene seg lave, sier Atle Joakimsen i Tollregion Nord.

Store beslag av khat

Blant beslagene som har økt skiller særlig khat seg ut - en plante med ruslignende virkning som er litt svakere enn amfetamin. Der ble det i 2013 beslaglagt 13.51 kilogram, mens det hittil i år er snakk om 37.25 kilogram.

Les også: "Tollvesenet beslagglegger mer syntestisk narkotika"

- Vi har hatt to store beslag av khat i år, forklarer Joakimsen.

I januar skrev iTromsø om et beslag ved Tromsø lufthavn på 36.5 kg, og 4. juli ble det gjort enda et på 13.5 kg. Ettersom den siste undersøkelsen ble gjort 30. juni indikerer dette at tallene vil stige enda mer innen årsslutt når en ny oppsummering kommer.

Mindre alkohol

Når det kommer til de ulike kategoriene med alkohol, brennevin, vin og øl, er det en reduksjon sammenlignet med i fjor ved halvtårsmålingen. 182 liter brennevin og 402 liter øl fra fjoråret har blitt til henholdsvis 46 og 114 liter.

- Det er ikke beslaglagt noe vin, mot fjorårets 117 liter, sier Joakimsen.

Les også: "Trapper opp kontrollen på flyplassen"

Tallene for ulike typer stoff er litt varierende og skal gå litt opp og ned, men det har hittil ikke blitt gjort noen beslag av dopingmidler, cannabis, heroin, kokain eller syntetiske psykoaktive stoffer og cannabinoider. Samtlige ble beslaglagt i fjor.

- Det har også gått sterkt ned på sigarettene, fra nesten 80.000 stykker i fjor til knapt 6500 i år, hevder Joakimsen.

Tobakk står på 0 kg i forhold til fjorårets 15, mens snus står på 0 kg i forhold til fjorårets 13.

Vanskelig å begrunne

På den andre siden er det økt beslag av blant annet hasj, marihuana, opiater, farmasøytiske preparater og beroligende stoffer. Ingen av disse stoffene ble beslaglagt i fjor.

- Noen av gjenstandene viser forskjell fra i fjor, men vi kan per dags dato altså ikke si noe om hvorfor det er slik eller begrunne det på noen måte, sier Joakimsen.