22. – 23. august skulle opprinnelig Polaria Music Fest ta over lokalene etter Sjakk-OL og arrangere musikkfest i de tidligere Mack-lokalene. Nå ser det ut som det ikke blir slik.

Les også: "Lager undervannsfestival"

– Vi hadde formalisert avtalen mellom oss og Sjakk-OL så for tre uker siden satt plutselig Eiendomsspar seg på bakbeina og mente at lokalet likevel ikke var egnet til konsertarrangement. Det er veldig rart ettersom Sjakk-OL har avtale om å leie lokalet fram til 1. september, sier arrangør Erlend Mogård-Larsen.

Les tilsvar fra Eiendomsspar lenger ned i saken.

– Veldig trist

Mogård-Larsen forteller at de har hatt flere møter med Eiendomsspar og det har så langt ikke vært noe tegn på at de ikke ønsket å huse festivalen.

Les også: "Denne verdensstjernen kommer til Tromsø"

– Jeg vet ikke hva den egentlig grunnen måtte være, men det er i alle fall klart at festivalen ikke blir i Mack-hallen. Det synes jeg er veldig trist. Spesielt når vi har samarbeid med et selskap som flagger høyt om å ha et kulturkvartal og et kulturelt sentrum i sør.

Åpne armer

Mogård-Larsen var kommet langt i prosessen med festivalen som skal arrangeres om akkurat en måned. De har både hatt møte med politiet i tillegg til å ha en brannkonsulent fra COWI og brann og redning på befaring som har godkjent lokalet for musikkarrangement.

– Det var da Sjakk-OL sendte over avtalen med oss at de plutselig satt ned foten. Det er utrolig rart. Hele prosessen har gått veldig bra og vi har virkelig alt på det rene. I begynnelsen tok Eiendomsspar og Sigurd Stray oss i mot med åpne armer og var kjempegira, nå plutselig vil de ikke ha oss der.

Han mener at de muntlige avtalene bør veie tyngre.

– Denne type arrangementer handler om tillit, det er noe med å ta hverandre i hendene.

– Aldri opplevd tidligere

Mogård-Larsen har arrangert konserter og festivaler i en årrekke og er blant annet arrangør av by:larm, Trænafestivalen, Musikkfest Oslo og Slottsfjellfestivalen. Aldri før han opplevd noe lignende.

– Jeg har aldri i mitt liv opplevd noe lignende etter 25 år som musikkarrangør. Det er mange aspekter ved å gjøre et arrangement og jeg har hele tiden orientert både Sjakk-OL og eiendomsspar underveis. Hele tiden har det vært klart at vi får gjøre arrangementet om vi får en internasjonal headliner, og det har vi fått i blant annet Manu Chao. I tillegg har vi gjort hjemmeleksen vår når det kommer til sikkerhetsbiten.

For å redde arrangementet har Mogård-Larsen nå vært i dialog med kommunen, deriblant byråd Jonas Stein for næring, kultur og idrett. De stiller seg positiv til at festivalen muligens kan flyttes til Stortorget.

– Det har vært en veldig positiv dialog, og nå jobber vi med sikkerhetsklarering og lignende. Denne rapporten skal være ferdig til mandag. Konseptet vårt ved at vi skulle være under Barentshavet forsvinner jo, men det vil vi prøve å få til igjen ved en senere anledning, sier Mogård-Larsen.

- For lite tid

Eiendomsspar mener det er for kort tid for å ta sjansen til å arrangere en festival i Mack-lokalet.

– Mogård-Larsen reagerer veldig nå på at dere ikke ønsker å ha festivalen hos dere, hva er argumentene deres for at det ikke blir festival?

– Vi har diskutert dette løst tidligere og synes det var et spennende forslag. Vi hadde et møte i juni, men samtalen ble ikke fulgt opp. Deretter kom det en forespørsel om Sjakk-OL kunne fremleie bygget og det var dagen før ferien. Det ble derfor for kort tid for oss på å ta sjansen på at alt av brann og sikkerhet var i orden når festivalen satte i gang, sier Sigurd Stray i Eiendomsspar.

Selv om Sjakk-OL leier lokalene inntil 1. september, mener Stray at det burde vært inngått en overordnet avtale med dem hvor gjennomføringen ville vært ivaretatt.

– Selv om Sjakk-OL har brukt lokalet tidligere er det ikke tilpasset til å være et konsertlokale. Da blir tiden for kort. Det er vi som eier som står som ansvarlige dersom noe skulle gå galt, sier Stray.

Han mener at dersom de hadde hatt mer tid ville det vært lettere å få dette til.

– Vi skulle vært informert om fremleien og hatt mye bedre tid til gjennomføring og tilrettelegging for det sikkerhetsmessige. Dessuten fikk vi informasjon om at store deler av festivalen skulle holdes utendørs og slik ble det ikke. Det er heller ikke registrert noe selskap på festivalen, som er noe av det mest grunnleggende

Stray forteller at han derfor ble overrasket da Mogård-Larsen lanserte festivalen i media.

– Da hadde ikke vi inngått noen avtale og alt var ikke klart enda. Derfor ble vi veldig overrasket over dette, sier Stray.

God dialog

Byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein (Venstre), opplyser at byrådet har en god dialog med Erlend Mogård-Larsen.

Stein bekrefter at han har vært i møter med festivalsjefen, men kan ikke gå inn på detaljer ennå.

– Det jeg kan si, er at byrådet stiller seg veldig positive til gode initiativer som skaper aktivitet i sentrum, sier byråden.

Han understreker at byrådet og Mogård-Larsen har en veldig god dialog, og at de sammen prøver å finne praktiske løsninger.