De møttes på skøytebanen i Tromsdalen for 50 år siden, og har vært bestevenner siden de begynte i samme klasse på barneskolen og oppdaget at de hadde samme musikksmak. I et intervju med Dagbladet letter de to artistene på sløret fra et langt liv sammen.

- Med all respekt for andre som spiller: Det vi har sammen er helt unikt. Når folk hører oss, tror de at vi har øvd oss ihjel dagen før. Men vi øver aldri. Vi bare møtes. Vi er så samspilte i timingen vår, og det er veldig spesielt. Det er nesten som et søskenforhold, sier Hoel til Dagbladet.

Funnet nøkkelen

I kveld skal de spille sammen på noe som blir deres ente konsert sammen på «Allsang på grensen», men Albrigtsen vet ikke hva som gjør at de spiller så godt sammen.

- Det skulle egentlig ikke funket med stemmene våre sammen. Men så gjør det det, av en eller annen merkelig grunn. Det er en spesiell nøkkel vi har funnet der, sier sangeren fra Hammerfest.

I løpet av en lang karriere med utallige spillejobber så har de sympatiske nordlendingene også bygget seg opp et aldri så lite lager av gode historier. En av de beste omhandler både ballader og handvåpen.

Truet med kniv

- Den sykeste opplevelsen vi har hatt sammen, var en gang vi spilte i Havøysund, begynner 57-åringen.

- I pausen kom en finsk trailersjafør bort og sa: «Hvis ikke dere spiller en rolig sang nå, dreper jeg dere med kniven min». Albrigtsen ble livredd, og sa «vi må forandre på settlista og spille en rolig låt». Så vi spilte en helt rolig låt, avslutter Hoel og ler.

Selv om Hoel har et musikkøre som er få forunt, må han inrømme at det ikke alltid er like lett å vite hva som vil fenge publikum. I 1993 holdt nemlig Tromsømusikeren på å utelate «Lost In The Tango», en av hans største hits fra albumet «Leapin' Lizards».

- Den kom på slutten av albumet, og det var helt sånn «vi ha med den låta der?». Men den kom ut på samleplata «Absolute Music» det året, som solgte nesten 200 000 eksemplarer på grunn av at låta ble en så stor hit, sier 57-åringen til Dagbladet.

Naken plate

De to nordlendingene begynte sitt musikalske samarbeid gjennom diverse felles spillejobber rundt om på skolene i nord-Norge. Da Hoel fikk sitt gjennombrudd på 80-tallet var han akkompagnert av sin gode venn Albrigtsen på gitar og backing-vokal. De to har gitt ut flere album sammen, og også i fremtida kunne de tenke seg å samarbeide om ei skive.

- En naken, akustisk plate, sier Hoel.

Den spesielle tonen mellom de to har rett og slett blitt til et musikalsk ekteskap.

- Vi har det beste fra et mulig ekteskap, uten at vi har pult hverandre. Vi har levd så ekstremt lenge sammen, og da får vi den timingen, avslutter Tromsøværingen.