– 21, 22, 23, 24.

Tobias Schreuder (18) er konsentrert mens han teller turistene som går inn i vogna. Når grensa er nådd setter han resolutt på plass lenken foran to turister. Uten å bry seg om de svake protestene. Sikkerheten kommer først. Schreuder passer på at alle er innfor døra, venter på pipesignalet, og så låser han.

– Klar for å kjøre? kommer det fra radioen.

– Klar for å kjøre, kvitterer Schreuder.

Les også: Tidenes rekord for fjellheisen

Ikke så mye pause

Schreuder har en litt spesiell sommerjobb. Jobben hans er nemlig å kjøre fjellheisen. I syv og en halv time har han ansvaret for å betjene den ene av de to vognene. Opp og ned.

– I dag er det en av årets travleste dager, så da går vi i ett. Det kan være litt slitsomt, for det blir ikke mye tid til å ta pause. Men det er greit.

Les også: Slik er sommer-Tromsø

Sliter vaffeljern

Oppe i kafeen står Johanne Dirkanen (18) og serverer kunder. Hun har jobbet i fjellstua i noen uker, og har fått smake litt på hardkjøret.

– Rushet kommer rundt klokken to. Da er det ganske travelt her. Man bør nok ikke være i denne jobben hvis man ikke kan takle litt stress, for her går det unna. Mens vi står og prater kommer en av de andre ansatte opp med et ødelagt vaffeljern. Det er rett og slett utslitt. Og det er ikke det første.

Hyggelig å møte folk

Dirkanen er godt fornøyd med sommerjobben sin, og trekker spesielt fram uforutsigbarheten og de hyggelige turistene. Egentlig jobber hun som servitør, men hun gjør en del arbeid på kjøkkenet og i kafeen også.

– Jeg får en del spørsmål fra turistene. De spør jo om alt mulig rart, men det viktigste er egentlig bare å smile og å være hyggelig forteller Dirkanen. Med et smil, selvfølgelig.

Les også: Til topps med føttene bare

UTSIKT: Tobias Schreuder har nok byens beste kontorutsikt. Nå er han vant med det. Foto: Tor Farsta / iTromsø Foto: Tor Farstad