Viljar Hanssen overlevde Utøya til tross for at han ble skutt fem ganger. Da trusselen om at en ny terroraksjon kan ramme Norge de neste dagene kom, vekket det dårlige minner fra 2011.

– Det er ubehagelig, og vekker minner og følelser fra forrige gang. Det knyter seg når jeg hører det, sier Hanssen.

Han har fulgt nøye med på nett og sosiale medier som Facebook og Twitter , og synes det er uhyggelig å se hatet som spres der.

– Det er trasig å se at det tok få timer før netter er fullt av hat og mistro mot enkelte folkegrupper og religioner, sier han.

Les også: PST varslet om mulig terroraksjon i Norge

Burde ha lært

Han mener Norge som nasjon burde ha lært fra 22. juli 2011, da anklager ble kastet lenge før det ble kjent hvem som faktisk sto bak de grusomme handlingene i Oslo og på Utøya.

– Det er trist å se. Jeg hadde håpet at Norge som nasjon er for stor til å gå i denne felle igjen. Vi bør ta vare på hverandre, i stedet for å kaste mistanke og peke ut syndere, sier 19-åringen.

Han synes det er skremmende å se hvordan høyreekstreme bruker terrortrusselen til å flagge sine holdninger og sitt hat på nettet.

– På 1920-tallet vokste fascismen fram i økonomiske nedgangstider. Vi ser samme tendens i dag. Det er skremmende og urovekkende, sier Hanssen.

Les også: - Veldig ubehagelig

Ber folk besinne seg

All den tid ingenting faktisk har skjedd, ber han folk besinne seg på nett og sosiale medier.

– Jeg håper inderlig at ingenting vil skje. Vi som opplevde Utøya på kroppen, vet hvor smertefullt det er, og hvor mye elendighet det fører med seg. Jeg  vil ikke at noen skal være nødt til å gjennomgå det samme som vi, sier han.

Selv har han tre år senere tilpasset livet etter skadene og traumene han ble påført på Utøya.

– Jeg har vært nødt til å gjøre noen forandringer, men livet humper og går videre. Man finner måter å leve med det på, men det vil alltid være en del av min og de andres livshistorie, sier Hanssen.

Les også: Tromsøpoliti bevæpner seg grunnet terrortrussel