Forsker Trude Borch ved Nofima har i samarbeid med Agnete Ryeng i Visit Tromsø utarbeidet en rapport med erfaringer og anbefalinger etter fjorårets gjennomføring av Arctic Race of Norway.

I rapporten pekes det på positive effekter for etappestedene, blant annet ved økonomiske ringvirkninger og mulighet for økt bolyst.

– Hovedkonklusjonen fra rapporten er at gjennomføringen gikk veldig bra, tross utfordringene med dårlig tid og mye ferieavvikling i forkant av arrangementet, sier Borch.

Gjort en god jobb

Rapporten fastslår at arrangementet kan være svært positivt for Nord-Norge og Borch tror det i år vil merkes bedre effekt av arrangementet.

– I våre anbefalinger har vi lagt vekt på tidlig planlegging, økt organisering og fokus på profilering av etappesteder. Også såkalt ”city dressing” (dekorering av byen) er viktig, her må både næringslivet og lag eller foreninger spille en viktig rolle.

Borch mener Tromsø har gjort en god jobb i forkant av arrangementet.

– Tromsø har vært tidlig ute og satt av store økonomiske ressurser til rittet. De har også ordnet med sidearrangement som The Great Bike Festival og Ride the Tromsø Stage, noe som også engasjerer hobbysyklistene.

11,5 mill. seere

I rapporten pekes det på at å få tildelt en etappe har stor betydning, noe Borch ikke legger skjul på.

– Å få tildelt en etappe er som å vinne den store gullbilletten. Man får en enorm mulighet til å profilere sin kommune, både med tanke på turisme og bosetting. I tillegg vil det gi effekter for næringslivet ved at tilreisende kjøper varer og tjenester under arrangementet.

Som forsker med fokus på reiseliv, synes hun det er spennende å se hva Arctic Race of Norway kan ha å si for Nord-Norge som reisemål og for utvikling av sykkelturisme i landsdelen.

– Sykkelsport er enormt stort internasjonalt og trekker unikt mange seere. I fjor hadde Eurosport 11,5 millioner seere på sine sendinger fra sykkelrittet i Nord-Norge. Nord-Norge har en mulighet til å profilere seg på høyt nivå. Jeg håper virkelig etappestedene benytter den muligheten som de nå har til å profilere seg og utvikle sykkelturisme.

Framtidig samarbeid

Borch trekker også fram at sykkelrittet ikke kun vil være positivt under selve arrangementet.

– En slik storstilt organisering og folkefest vil føre til økt dialog mellom ulike aktører på lokalt nivå, og dette vil kunne bidra til økt samarbeid lokalt, blant annet i gjennomføring av fremtidige arrangementer og festivaler.

Medforfatter av rapporten, Agnete Ryeng i Visit Tromsø. Foto: Nofima