Min store inspirasjonskilde når det handler om vegetarisk mat er min svenske venninne og kollega Eva Åström.

Hun lager vegetariske retter som ville fått en slaktemester til å legge unna kjøttøksa etter to munnfuller av hennes kokekunst.

Da jeg var på besøk hos henne en varm sommerkveld hadde hun disket opp med en vegetarisk buffé som jeg sent vil glemme.

Et par forretter, et par hovedretter og en fantastisk dessert.

Buffeen er imidlertid litt for omfattende til å få plass på kun én matside, så andre del kommer neste uke.

Dagens lekkerheter er en zucchini-forrett med ricotta og pasjonsfrukt, en selvplukket salat, samt en aldeles nydelig sitronpai med jordbær.

Zucchini-rullader

Skjær en zucchini eller squash på langs. Legg skivene i et dørslag og strø over litt salt.

Når saltet har trukket ut litt av vannet i grønnsaken skal den skylles godt og tørkes i et håndkle.

Pensle litt olivenolje på hver skive og stek i het stekepanne til skivene får farge. Ikke stek for lenge, da blir de soggete.

Blant sammen et beger ricottaost og saft fra 1/2 sitron til en luftig krem. Krydre med salt og pepper.

Dekk zucchiniskivene med krem, rull pent sammen og legg pasjonsfrukt-kjerner og kjøtt på toppen av rullene.

Smaker helt fabelaktig!

Selvplukket salat

I Evas hage står flere drivkasser med salat, bær, urter og rotfrukter.

Jeg fikk lov til å plukke sammen en salat med babyspinat, grønnsalat, eikebladsalat og flere andre sorter.

Alt det grønne toppet hun med et par oppskårne nektariner, tre-fire forskjellige babytomater og en neve jordbær som hun delte i to.

En vinaigrette med god olivenolje og litt balsamico ble ringlet over til slutt.

Enkelt og veldig, veldig smakfullt!

Sitronterte med bær

Dette er en pai for dem som elsker sitron – for her spares det ikke på råvarene ...

Først lager man en paideig av 150 gram smør, en spiseskje vann og 2,5 dl hvetemel. Deigen presses ut i en terteform og forstekes i ovn på 200 grader i cirka 15 minutter.

I mellomtiden presser du safta ut av to sitroner, og zester skallet av den ene (husk å vaske den!).

Bland sitronskall og saft med 2 dl kremfløte, 1 dl melis og fire egg.

Visp blandingen i en bolle som du holder over et varmt vannbad helt til blandingen tykner.

Da heller du den i paiskallet og steker midt i ovn på 135 grader i cirka 40 min.

Server med ferske jordbær – og du har havnet i dessert-himmelen!

I glassene? Til forretten drakk vi en fruktig burgunder og til desserten drakk vi en søt og boblende Asti Martini.

Et bed fullt av forskjellige salatsorter gjør at du selv kan komponere dine salater med ulike typer grønt.