Carina Sørensen, selgerleder i Ticket Feriereiser Tromsø, forteller at en del folk er preget av terrortrusselen og flyet som ble skutt ned i Ukraina.

– Vi har hatt noen telefoner i dag. Folk lurer på om det er trygt å fly, og om flyene flyr over Ukraina, sier hun.

Hun bekrefter også at de har hatt avbestillinger. Det er ikke snakk om mange, men Sørensen oppgir at hun selv har mottatt et par både i dag og i går.

Det er imidlertid lite å hente for dem som velger å avbestille, med mindre de har valgt å kjøpe en avbestillingsgaranti som gir dem rett til å avbestille uansett grunn.

– Akkurat nå har ikke flyselskapene gått ut med at man får noe tilbake, sier hun.

– Det vi gjør er å oppdatere oss i forhold til flyselskapene. Det er de som styrer hva som er trygt, hva som kanselleres og ikke kanselleres.

Få rettigheter

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, forteller at de som nå avbestiller grunnet terrorfrykt ikke har mange rettigheter.

– Det er mange andre ting du ikke kan noe for som kan skje. Da må du også bære tapet på egen kappe, sier han.

Det eksisterer allikevel en avbestillingsrett ved pakkereiser, men du får mindre tilbake dess nærmere du kommer avreisedato.

– Sjekk vilkårene for pakkereisen din, oppfordrer Skaug Halsos.

Videre kan han fortelle at dersom norske myndigheter kommer med advarsel mot å reise et sted, vil de som har kjøpt en pakkereise dit kunne få pengene sine tilbake.

For reisende med vanlige flybilletter, eksisterer det imidlertid ingen avbestillingsrett.

– Du må enten reise eller la være, det må du velge selv, sier Skaug Halsos.

Ved forsinkelse

Dersom flyet blir innstilt eller forsinket, for eksempel grunnet en bombetrussel, utløses en del rettigheter.

– Dersom flyet blir innstilt har du rett til å bli tatt hånd om. Du kan få pengene tilbake, reise på et annet tidspunkt eller reise med første fly som går, sier Skaug Halsos.

Tilsvarende har du rett til å bli tatt hånd om dersom flyet er forsinket. Ved innenlandsreiser har du rett på mat og drikke etter to timers forsinkelse, men jo lengre flyturen er, jo lengre tar det før denne rettigheten slår inn.

Hvilke rettigheter du har, er også avhengig av om forsinkelsen er flyselskapets skyld eller ikke. Du har uansett rett på å bli tatt hånd om, men dersom forsinkelsen er selskapets skyld, har du også rett på erstatning.

Han anbefaler folk å følge med på flyselskapets sider, og sier de har rett på informasjon om rettighetene sine.

– Ta også hensyn til at sikkerhetssjekken kan være ekstra streng. Ta med nødvendig id og møt opp i god tid, oppfordrer Skaug Halsos avslutningsvis.

Carina Sørensen, Ticket Feriereiser Tromsø. Arkivfoto. Foto: LENA VERÅS ERIKSEN