Om du skal til Tromsøya må du enten lande på Langnes lufthavn, krysse ei bru eller bruke tunnel. Gjør du det fra og med 1. august kan du banne på at du kommer til å legge merke til en av ”sjakkbrikkene” til tromsøkunstneren Chris Reddy, som nå er blitt olympiadens offisielle kunstner.

– Det skal bli et belte på vinyl rundt bunnen av flytårnet, flere tegninger på Tromsøbrua og generelt i store deler av sentrum, sier Nora Kiil, som er prosjektansvarlig for kunstdelen under sjakk-OL.

Vil vises i gaten

Selv ser Reddy på dette som en gylden mulighet for å vise fram kunsten sin for allmennheten.

– Det er det jeg ønsker. At alle og enhver skal kunne se tegningene mine i deres hverdagsrom.

De ansatte i sjakk-OL er ikke i tvil om at Reddys kunst kan ha en positiv effekt på publikum.

Krydder

– Absolutt. Jeg ser på det som et krydder inne i sjakkhallen. Det er til vanlig hvite vegger, kvadratiske bord og svarte og hvite brikker. Den offisielle profilen vår er veldig ren og speiler kanskje sjakken litt mer. Men når Magnus Carlsen spiller, så ser han ikke kvadratiske ruter, han ser linjer og muligheter. Det tror jeg speiles i Reddys kunst her, sier Jarle Heitmann som er presseansvarlig i sjakk-OL 2014.

– Sjakk skal være litt lekent. Med disse kunstverkene tror jeg Reddy folkeliggjør sjakken og gjør den mer tilgjengelig for folk. Det er sikkert noen som kommer hit for å se kunsten også.

Abstrakt og konkret

Selv mener Reddy at han kanskje prøver å vise at sjakk ikke er så rutete, kantete og sort/hvitt som mange oppfatter det utenifra.

– Jeg tror ikke man må tenke på sjakk som veldig sort/hvitt, men det er heller enkelheten og kompleksiteten som ligger i alle brikkenes muligheter. På samme måte som du ser på et interessant bilde så flytter blikket seg hele tiden og prøver å fange bildet. Det finnes ingen sentralmotiv i min kunst, du beveger deg rundt hele tiden med øyet og prøver å fange bildet, men det kan du ikke. For alt jeg lager kommer fra hodet mitt. Det er abstrakt, men konkret, sier Reddy.

Pop up i byen

Men det blir ikke bare i sjakkhallen og i bybildet Reddys kunst vil være synlig. Om du er en av dem som kjører rett i kjelleren på Nerstranda senter vil du få se et såkalt popup-galleri hvor Chris Reddy stiller ut kunsten sin. Hovedverket skal stilles ut på hotellet The Edge, som også skal stille tegningene av brikkene hans på vinduene ut mot byen.

– Det er mye mer som blir å skje i ukene fremover, så dere får bare følge med, sier Reddy.