Datoen er 19. oktober, og prosjektet skal sikre mennesker i Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti tilgang på ett av sine to primærbehov: Vann.

Et prosjekt som vil engasjere mange, håper byaksjonskoordinator Jenny Bjørn.

– Det er Kirkens Nødhjelp som skal ta hånd om de innsamlede pengene. De har jobbet med problematikken i mange år og har gode nettverk og rutiner, sier Bjørn.

Hjort med på laget

I Tromsø er arbeidet i gang, og status per nå er at en kommunekomité holder på å bli satt sammen. Ordfører Jens Johan Hjort skal lede komiteen som sammen med Bjørn og Katrine Brenneset skal drifte aksjonen.

– Vi skal hente inn folk med spesialkompetanse fra skolene som kan hjelpe til med skoleopplegget, og vi skal prøve å få med folk fra Høgskolen også slik at de kan være med å drive oppleggene. Vi har også med Vitensenteret, vi har en mediekontakt, og vi har sentrale folk i næringslivet, sier Bjørn og vektlegger viktigheten av å favne så mange og så bredt som mulig.

En av utfordringene aksjonskoordinatoren møter, er å nå ut til alle, særlig når det kommer til distriktsområdene.

– Målet er at alle dører skal ha en bøssebærer på besøk slik at alle har mulighet til å gi og være med å bidra. Det er et område som er ekstremt viktig, det er det som er hovedmålet, forteller hun.

Og da trenger en selvsagt frivillige til å være bøssebærere. Det mener Bjørn at det aldri blir nok av.

Over tre millioner

– Bøssebærerne er de som driver aksjonen videre. Det har tidligere vært folk som har dukket opp på dagen og stilt opp, og de er så utrolig viktige alle sammen, sier Bjørn, som selv har vært frivillig bøssebærer.

Bjørn håper at de i år skal klare å slå inntjeningssummen fra i fjor.

– Det er alltid et mål å bli bedre. I fjor tjente vi inn 3.140.651 kroner i Tromsø – av disse var 807.000 fra næringslivet og 1,5 millioner fra bøssebærerne, opplyser aksjonskoordinatoren.

Viktigheten av årets prosjekt snakker Bjørn gjerne dypt og lenge om.

– Uten vann klarer man ingenting. Vi snakker om mennesker som bruker timevis på å gå til nærmeste brønn. Vi snakker om mennesker som mister skolegang fordi hele dagen går til å ferdes på farlige veier der de risikerer å bli utsatt for misbruk og utnyttelse. Absolutt alle ønsker seg et godt liv, men ikke alle er like privilegerte som det vi er, og vi har lett for å glemme akkurat hvor heldige vi er her i Norden, forteller hun.

Givende arbeid

Og til høsten lover Bjørn skikkelig fart i arbeidet.

– Dette er den store dugnaden i Norge. Det er givende arbeid som engasjerer, og det er lett å gå på jobb i en motivert sinnsstemning klar for å gi alt, avslutter Bjørn entusiastisk.