Hver lørdag holder Dyrebeskyttelsen Tromsø åpent hus i det lille røde huset ved Prestvannet. Der bor det nå ti katter som håper på å få bli med en ny familie hjem.

– De kattene vi har her nå er voksne alle sammen, men vi forventer at det er en del leveringsklare kattunger til høsten, forteller Astrid Sann Evensen, som jobber frivillig for Dyrebeskyttelsen Tromsø.

Fosterhjemsmangel

Det har i mange år vært en kjent sak at sommeren er en vanskelig tid for Dyrebeskyttelsen, og mange katter levnes alene ute når eierne drar på ferie.

– Vi har over hundre fosterhjem i bruk per nå, og vi har nok behov for enda flere, sier Evensen.

Ved å arrangere åpen dag håper Dyrebekyttelsen Tromsø at flere vil ta i mot en hjemløs katt.

- Det er flere grunner til at vi arrangerer åpent hus, men det er en fin mulighet for folk å hilse på de kattene vi har her. Men det er også for å vise folk litt hva vi gjør her, samtidig som det er fint å gi de familiene som ikke kan ha husdyr en mulighet til å hilse på, sier styreleder Cecilie Johansen.

Falt for Mats (3)

En av de ferskeste kattene som bor i Dyrenes hus er monsen Mats, som er anslagsvis to til tre år gammel. Han har allerede sjarmert elleveåringen Hanne Hansen i senk.

– Jeg har valgt meg ut han, selv om jeg egentlig ville ha en kattunge, sier hun.

– Det er flere fordeler med å skaffe seg en voksen katt. Da vet man hvordan katten er, og hvilken personlighet den har, sier Evensen.

En god gjerning

Det kan Johansen slutte seg til. Hun håper at flere får øynene opp for opp for de voksne kattene.

- Tar du en voksen katt, vet du i all hovedsak hva du får. Om den vil være ute eller inne, om den er trygg og rolig eller engstelig, sier hun.

Mange vil ha en skikkelig kosekatt, men det er ikke alle kattunger som ender opp som det. Personligheten tar flere år å forme, og i mellomtiden har man en kattunge som trenger mye tid og oppfølging.

- Det krever mer å ha en kattunge enn en voksen katt. Vi ser at det er kattungene som forsvinner først når de er klar til å gis bort, mens de voksne kattene blir igjen. Har man mulighet til å ta en voksen katt, er det en veldig god gjerning, sier Johansen.

Ekstra trygghet

Det er elleveåringen som skal ha hovedansvaret for familiens nye katt, men mamma Beate er også med og kikker på det som kan bli det nye familiemedlemmet.

– Vi er veldig for det arbeidet Dyrebeskyttelsen gjør, og synes det er et godt alternativ å skaffe seg en katt herfra, sier hun.

Også de frivilliges erfaring med kattene teller som et pluss, mener hun.

– Her kan jeg spørre og få informasjon om kattene, hvilken katt som passer best til oss, hvilket utstyr som behøves og så videre. Det gir en ekstra trygghet når vi skal anskaffe oss et kjæledyr, sier hun.

Erfaren

Hanne forteller at hun allerede har litt erfaring med katter.

– Naboen min har katter, og jeg har også en venn som har katt. Derfor har jeg lært meg hvordan man skal mate kattene, og hvordan man skal gå på tur med dem i bånd. Jeg gleder meg veldig til å få katt, og jeg tror det kan bli Mats, sier hun.

Katten Anakin har bodd hos Dyrebeskyttelsen lenge, og ønsker seg et nytt hjem. Foto: TOR FARSTAD