Jakten etter Tromsøs lengste løvetann har pågått siden 2007, dog med enkelte unntaksår. Konkurransen ble droppet i fjor, men i år er Per Helge Nylund igjen løvetannsgeneral på Tromsø Museum.

– Vi har avholdt konkurransen ”Tromsøs lengste løvetann” i noen år, og det er fortsatt like morsomt. Spesielt i år, siden værforholdene vi har hatt har vært optimale for løvetenner, sier Molund.

Museet vil finne fram til Tromsøs lengste løvetann, og ber publikum om å levere inn lange løvetannstilker til konkurransen.

– Vi har konkurransen åpen til 4. august, så det er fortsatt tid til å levere inn bidrag. Vi trenger bare stilken, så det gjør ingenting om frøene har spredt seg, sier Molund.

Samling

Molund har tatt vare på alle vinnerstilkene siden konkurransen startet opp, og har dermed litt av en samling innenfor museumsveggene.

– Det er litt sent i sesongen nå, men løvetennene blomstrer på forskjellige tidspunkt i byen. På Sør-Tromsøya vokser de veldig høyt og blomstrer tidlig, mens løvetennene på nordøya kan være i spredningsfasen nå, sier Molund.

Sør-Tromsøya har grodd de aller fleste vinnerstilkene siden 2007.

– Vi har veldig gode groforhold for løvetenner her i området rundt museet, og hvis jeg husker riktig har det bare skjedd en gang at en stilk fra Kvaløya vant.

Halvannen meter

Løvetannstilken som holder lengderekorden i byen er på en meter og 45 centimeter.

– Trikset for å finne de lengste løvetennene er å lete etter silkene blant andre høye blomster. Da har løvetennene måttet konkurrere med de andre blomstene for å bli høy nok til å kunne spre frøene sine.

Molund lar seg enkelt fascinere av løvetenner, og sammenligner blomsten med hunder.

– Det finnes enormt mange typer løvetann, og det er en del av grunnen til at man nok aldri blir kvitt de. De er enormt tilpasningsdyktige, og det ser man gjerne på plenen sin. Man klipper vekk blomstene, og dagen etterpå har en ny blomst vokst seg til nedi gresset. Det er ikke den samme blomsten som har sprunget fram, men en ny art med kort stilk som passer bedre i det miljøet. På den måten kan man sammenligne løvetannblomsten med hunder. Det er samme art, men enormt mange forskjellige raser, sier Molund.

Har spist bladene

Ugresset kan også brukes i maten, mener Molund.

– Løvetannsbladene kan brukes i salat og røttene kan brukes til å lage kaffeerstatning. Hvor godt sistnevnte er kan vel kanskje diskuteres, men jeg har prøvd å spise bladene i salat, og det var ikke så aller verst selv om smaken kan bli veldig besk, sier løvetannsgeneralen.