VG: PST-sjef Benedicte Bjørnland innledet med å si at trusselen mot Norge er noe redusert.

- Basert på det arbeidet vi har gjort de siste dagene, kommer det frem at trusselen er noe redusert. Men erfaring viser at situasjonen kan endre seg raskt, sa hun under pressekonferansen.

Bjørnland opplyser også at meldingen om at en terrorgruppe er på vei mot Norge er «modifisert».

- På hvilken måte er dette modifisert?

- Vi har gjort presiseringer, vi langt fra bastante på at gruppen er på vei mot Norge, sier PST-sjefen.

Bjørnland understreker likevel at trusselen fremdeles er alvorlig og at situasjonen ikke er avklart.

- Vi produserer trusselvurderinger fortløpende og det er svært sensitiv informasjon som vi ikke kommer til å forklare nærmere.

Tidsavgrenset trussel

Bakgrunnen for at PST nå mener at trusselen er mindre alvorlig er informasjon som de har fått og innhentet både nasjonalt og internasjonalt.

- Utviklingen de siste dagene er at PST har mottatt svært mye relevant informasjon. Vurderingsgrunnlaget vårt er omfattende. Det er troverdig kvalitet på den informasjonen vi har. Den informasjonen sier at trusselen er noe redusert, sa Bjørnland.

Til VG sier PST-sjefen at trusselen fremdeles blir vurdert som tidsavgrenset.

- Det er vår vurdering fortsatt. Også tar vi forløpende vurderinger av om dette fortsatt går i riktig retning nedover eller om vi får en omdreining som tilsier at trusselnivået blir høyt igjen.

Hvem mistenker dere står bak?

- Vi går ikke inn og kommenterer på detaljer om hvem. Vi sa innledningsvis at opplysninger tilsa at det var islamister tilknyttet ekstreme grupperinger i Syria som kunne utgjør en trussel mot Norge, og det står seg fortsatt, sier Bjørnland.

Beredskap

Politidirektør Odd Reidar Humlegård var også tilstede på pressekonferansen og opplyser at tiltakene politiet har gjort som følge av terrortrusselen opprettholdes de neste dagene.

- Inntil videre holder vi samme nivå. I løpet av morgendagen vil vi se på hvilke endringer vi eventuelt gjør, sier han.

Politidirektøren forsikrer likevel at nivået på de nasjonale beredskapsressursene vil opprettholdes.

- Dette er en god utvikling, det er bra at det nå går i denne retningen, sier Humlegård.

Forvirring

Tidligere søndag oppsto det forvirring om hvorvidt det vil komme en ny trusselvurdering i løpet av dagen. Ifølge TV2 skal politidirektør Humlegård ha sagt at det kommer en ny vurdering, mens PST forklarte til VG at dette ikke var riktig.

– Det kommer ingen ny trusselvurdering fra oss i dag, i form av en offentlig trusselvurdering. Dette handler om en vurdering av politioperative tiltak som sendes fra oss til Politidirektoratet om tekniske ting. Det er noe vi gjør hele tiden, uttalte seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG tidligere søndag.

Politidirektoratet har jevnlig innkalt til såkalt pressebriefing etter at PST torsdag gikk ut med at de har mottat konkret informasjon om at nært forestående tarrorangrep i Norge.