Selv skal de stortsett feriere hjemme i år, uten at de synes synd på barna sine av den grunn.

Hos familien Kristiansen/Johansen på Kvaløya er de i full gang med å ruste opp uteområdet etter at de i fjor sommer flyttet inn i nytt hus på Strand. Nettopp dette er hovedgrunnen til at familien ikke planlegger noen større ferie i sommer.

– Det er ikke det at vi ikke har råd, men med mye som skal gjøres med huset har vi prioritert å bruke pengene annerledes i år. Det har imidlertid blitt sånn i dagens samfunn at det nesten er litt rart å si at man ikke skal på ferie, for jeg merker at folk faktisk blir litt forlegne. De vet rett og slett ikke hva de skal si når jeg svarer at vi stort sett skal være hjemme i år. Det blir nesten forventet at alle skal reise til et eksotisk reisemål, sier Kent Johansen før han legger til:

– Slik var det ikke da jeg vokste opp.

Les også: Smekkfulle sydenfly.

Bereiste barn

Johansen er rektor på Stakkevollan skole og selv bevisst på feriefokuset, som han føler har blitt større de siste årene.

– Den endringen der har skjedd så fort. Før ferierte de fleste innad i Norge eller dro på bilferie til Sverige. Selv om flybilletter selvsagt har blitt mye billigere siden da, er mange unger i dag på flere sydenturer i året. I tillegg har mange besøkt fjerne reisemål som USA og Thailand allerede i ung alder, reiser som det før i tiden var noe man kanskje tok seg råd til én gang i livet. Samtidig opplever jeg som rektor at noen barn aldri reiser på ferie, og derfor er vi på Stakkevollan bevisst på dette når ungene kommer tilbake til skolen etter sommerferien, forklarer Johansen.

Klasseskille

Johansen vil nemlig ikke være med på å bygge opp under det han mener er i ferd med å bli et klasseskille blant elevene.

– Det er viktig å huske på at det er en del familier som ikke har råd å reise på ferie, og da skal de slippe å bli konfrontert med dette når de kommer tilbake på skolen. Vi legger derfor ikke opp til at elevene skal fortelle om hvor de har feriert, men at de som ønsker det selvsagt skal få lov til å dele ferieopplevelsene sine med resten av klassen, påpeker Johansen.

Foreldre har skylda

Åse-Merete Kristiansen mener det ikke er barna som setter krav om utenlandsturer til varmere strøk.

– Jeg tror det er foreldrene som skaper de forventningene om hvor man skal reise. Barn er som regel mest opptatt av å gjøre noe morsomt og at foreldrene faktisk har tid til å være sammen med dem. Når de er små har de i alle fall ikke noe forhold til selve reisemålet, mener hun.

- Ikke lykkelig av å dra langt

Kristiansen er klar på at feriedebatten og de utallige leserinnleggene fra fortvilte foreldre som forteller at de ikke har råd til å skape sommerminner med barna sine, har kommet litt ut av kurs.

– For det første er ikke det å reise langt bort synonymt med det å ha ferie. Jeg tror ikke man blir lykkeligere av å dra langt av gårde. Det handler mer om hvordan man tilbringer tiden sammen der man er. Jeg synes derfor det er litt trasig at fattigdomsproblematikken har blitt knyttet opp til det at man ikke har råd til utenlandsferier og luksus, med tanke på at det finnes mange familier i Norge som faktisk er ordentlig fattig. Å ikke reise bort på ferie burde ikke være et tabu, mener hun.

Må ikke reise bort

Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved UiT, mener det er blitt et fenomen i vår tid at mange drar på kostbare ferier, og forventer at ”alle” andre gjør det samme.

– Det er uten tvil et fenomen i tiden at feriene skal være så forbasket eksklusiv, men dette er strengt talt ikke nødvendig for å skape gode opplevelser sammen. Det er nok mange fattige foreldre som fortviler over at de ikke har råd til å reise på dyre ferier med barna sine, men min erfaring er at de som enten ikke har råd eller ikke prioriterer å dra på slike ferier i de fleste tilfeller likevel er flinke til å ta seg av barna sine på en god måte i ferien, sier Willy-Tore Mørch.

Gjøre noe sammen

De ti siste årene har antall utenlandsferier økt med 50 prosent og i sommer vil det bli solgt rundt 800.000 charterferier i Norge. Likevel fins det mange nordmenn som ikke har råd til å reise bort med barna sine i sommerferien. Det er langt fra skadelig, ifølge barnepsykologen.

– Dersom familier ikke har råd til å reise på mer kostbare ferier til for eksempel syden, er det veldig flott hvis de greier å gjøre noe sammen som familie, enten det er hjemme eller på en billigere ferie ikke så langt unna der de bor. Det handler først og fremst om å skape gode opplevelser sammen, forklarer Mørch.

Les også: En av seks har sett nordmenn fulle med barn i utlandet.

Willy Tore Mørch Foto: Ronald Johansen