Våren 2013 kjøpte Tromsø kommune det gamle bo- og rehabiliteringssenteret på Mellomvegen av UNN. Etter planen skulle dette stå ferdigstilt nå til høsten, men nå er det klart at dette ikke blir en realitet.

– Det er det flere grunner til.  Vi er svært nære å få disponere et areal på UNN-området, like nedenfor legevakten. Her ønsker vi å få på plass et helsehus, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm. Det betyr at de nye kortidsplassene er noe lenger inn i fremtiden enn først planlagt.

Koster 170 millioner

Det ble investert 4.7 millioner kroner av 15 millioner antatte for renovering av Mellomvegen 100. Da det ble klart at det kunne ligge et annet tilbud på bordet ble alt arbeidet med oppussingen stoppet opp.

Helsehuset vil være mye bedre. I tillegg er det økonomisk mer logisk, sier Kanestrøm.

Eksterne konsulenter skal ha beregnet kostnadene for å ferdigstille Mellomvegen 100 til bortimot 60 millioner kroner.

Et helsehus vil koste omtrent 170 millioner kroner, men  med tilbud på 55 prosent i investeringstilskudd vil lånopptaket bli det samme, omtrent 50 millioner kroner, forklarer byråden.

For samme beløp skal helsehuset klare å romme 60 kortidsplasser i stedet for de 15 på Mellomvegen.

Ikke ferdig i høst

Fra vedtak og bestilling til oppsetning av helsehuset tenker Kanestrøm at et års tid bør være høvelig med tid om det skal være et modulbygg.

– Det negative er selvsagt at det kommer til å ta noe lengre tid - det blir ikke ferdig til i høst, hevder han.

Utredningen for helsehuset og undersøkelser av tomten ble diskutert under en sak i byrådet i juni måned, og detaljene gjenstår enda å få på plass.

– For de 4.7 millionene ble ti leiligheter pusset opp, og beboerne har fått brev om at vi tenker å bruke bygget som seniorboliger.

Skal ikke kastes ut

Nøyaktig hva det innebærer at Mellomvegen 100 skal bli til seniorboliger er ennå for tidlig å si.

– Kommer beboerne til å bli kastet ut?

– Nei, og det er for tidlig til å kunne si nøyaktig hva som kommer til å skje.

Han forsikrer om at det ikke kommer til å skje noen reprise av Otium-saken, der bygging og riving førte til utflytting. Kanestrøm mener likevel det er viktig å være tidlig ute med å informere om situasjonen og planene.